Hlavní obsah

Místo bývalé spékárny rud bude v Ostravě průmyslově-obchodní čtvrť

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pozemku po bývalé aglomeraci, tedy úpravně a spékárně rud v Ostravě-Vítkovicích, vybuduje průmyslová developerská skupina P3 průmyslově-obchodní čtvrť. Budou tam výrobní a skladové haly, obchody, kanceláře a další zázemí.

Článek

Investice dosáhne přibližně dvou miliard korun. Zahájení výstavby se předpokládá na konec příštího roku, areál by mohl být dokončen okolo roku 2025. Skupina P3 koupila pozemek o rozloze 44 hektarů od společnosti Vítkovice. Sdělily to za skupinu P3 Natálie Sedláčková a za Vítkovice mluvčí Eva Kijonková. Hodnotu transakce neuvedly.

Území je nedaleko centra Ostravy v sousedství známé Dolní oblasti Vítkovic. Z jedné strany ho ohraničuje řeka Ostravice a ze dvou frekventované silnice, Místecká (I/56) navazující na dálnice D1 a D56 a Rudná (I/11).

„Máme jedinečnou možnost vdechnout zpátky život místu, jež bylo součástí slavné historie Ostravy jakožto průmyslového srdce naší země,“ uvedl ředitel P3 pro Českou republiku Tomáš Míček. Investice podle něj bude mimořádná. „Na poměry průmyslového developmentu vznikne něco výjimečného. Pevně věřím, že se nám podaří udržitelně oživit průmyslovou zónu a přitom vizuálně přirozeně navázat na blízké centrum města,“ uvedl Míček k projektu.

Zastavěná plocha území má tvořit 160 000 metrů čtverečních. „Tím se park zařadí mezi největší průmyslově-logistické parky v regionu. K pronájmu zde budou jednotky od 1500 metrů čtverečních až do 35.000 metrů čtverečních a bude možné flexibilně ovlivnit jejich tvar,“ uvedla Sedláčková.

Foto: P3

Takto má areál vypadat. Budou tam výrobní a skladové haly, obchody, kanceláře a další zázemí. Investice dosáhne přibližně dvou miliard korun.

Bonusem podle ní bude nadstandardní počet parkovacích míst. „V parku se rovněž počítá s využitím technologické vody. S ohledem na předchozí využití vedou na pozemku železniční koleje, park je tedy připraven i na kombinovanou logistiku,“ uvedla Sedláčková.

Na budoucí podobě areálu se podílí ostravský architekt David Kotek z Projektstudia. Návrh podle něj respektuje vazby, které pro Dolní oblast Vítkovic vytvořil architekt Josef Pleskot, a doplňuje chybějící urbanistickou strukturu. „Snažíme se zachovat co nejvíce industriálních stop a zároveň chceme pracovat se zelenými fasádami a udržitelnými materiály. Jsem hrdý, že vznikne areál, který má příkladné ambice jak v urbanismu, tak architektuře,“ uvedl Kotek.

Aglomerace za bývalého režimu znečišťovala Ostravu a široké okolí červeným prachem ze zpracování nekvalitní sovětské rudy a donedávna patřila k nejhorším ekologickým zátěžím v ČR. Sanace území trvala asi dva roky a jako odstranění staré ekologické zátěže ji převážně platil stát.

Foto: P3

„Snažíme se zachovat co nejvíce industriálních stop, a zároveň chceme pracovat se zelenými fasádami a udržitelnými materiály. Jsem hrdý, že vznikne areál, který má příkladné ambice jak v urbanismu, tak architektuře," uvedl architekt David Kotek.

„Odborné firmy odstranily přes 40 různých objektů, 150 tun odpadu, množství potrubních řadů, dopravních mostů a souvisejících zařízení. Bylo provedeno okolo 250 odběrů vzorků zemin a podzemních vod,“ uvedla specialistka Vítkovic pro ekologii Hana Bártková.

Mezi zbouranými stavbami v bývalé aglomeraci byl i komín zvaný Strakáč, proti jehož odstranění protestovali aktivisté. Území bylo překryto zeminami a zatravněno.

P3 je dlouhodobý vlastník, správce a developer evropských průmyslových nemovitostí s celkovou pronajímatelnou plochou přes 5,7 milionu metrů čtverečních. Působí ve 12 zemích. Společnost sídlí v Praze, v ČR spravuje 80 průmyslových nemovitostí v 17 areálech s celkovou pronajímatelnou plochou téměř 1,4 milionu metrů čtverečních. P3 zaměstnává přes 160 lidí.

Dřívější strojírenský holding Vítkovice podnikatele Jana Světlíka se v posledních letech od strojírenské výroby odklonil. Část firem skončila v insolvenci a získala nové majitele. Společnost Vítkovice, a. s., se soustředí na správu majetkových podílů a související dodavatelské, energetické, IT a další služby. Spolu s dceřinými firmami má téměř 500 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované