Hlavní obsah

Místo pořádání koncertů začal Brňan nosit lidem knihy

Foto: Ivan O. Straka

Cesty knih k čtenářům jsou v této době rozličné.

Reklama

Skoro 30 let organizoval Brňan Jiří Švéda klubové koncerty, koncertní turné a filmové projekce. Kvůli pandemii koronaviru a související uzávěře kultury však svou profesi nemůže vykonávat.

Článek

Dočasně se proto z promotéra stal podomním knihkupcem. Nabízí prostřednictvím sociálních sítí a e-mailů vybrané knižní novinky, které pak zájemcům osobně rozváží či roznáší. Jde podle něj o dobročinnou aktivitu, službu literatuře a čtenářům, zároveň spjatou s pohybem na čerstvém vzduchu.

V nabídce jsou knihy a autoři, které Švéda zná a může s klidným svědomím doporučit na základě vlastní čtenářské zkušenosti. Spíše než rozsáhlý katalog titulů nabízí osobní výběr z novinek české i světové literatury. V posledních týdnech šlo třeba o knihy Daniela Prokopa, Alice Munroové, Karin Lednické nebo Laurenta Bineta.

Prakticky denně roznese Švéda zájemcům několik knih. Zatím svou aktivitu vidí jen jako hobby, které mu pomáhá ukrátit čas. Nevylučuje však, že by se podobná služba jednou mohla proměnit třeba v malý přivýdělek na úrovni částečného úvazku. Vše bude záležet na vývoji epidemie, znovuotevření kamenných knihkupectví a případném dalším zájmu a koupěschopnosti čtenářů.

V současné době žije Švéda z podpůrného programu COVID-Kultura. Další vývoj si netroufá odhadovat, ale obává se, že návrat k normálu může trvat ještě dlouhé měsíce. Než aby připravoval koncerty a filmové projekce, které by se nakonec nemohly uskutečnit, raději čeká, až se situace zlepší a ustálí. Zatím vyráží do brněnských ulic, aby zájemcům dodal kulturu a umění v bezrizikové formě.

Reklama

Související témata:

Doporučované