Hlavní obsah

Místo vězení milionové odškodné. Policista, který zastřelil řidiče, odešel ze služby

Policista, který zastřelil muže černé pleti, dostal odstupné.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Strážník Yanez zabil při silniční kontrole Philanda Castilea. Policista tvrdil, že ho řidič ohrozil svou zbraní. Castile strážníka ale ihned upozorňoval, že u sebe má zbraň.

Článek

Policistu Jeronima Yaneze, který sedmi výstřely zabil řidiče černé pleti, osvobodil v červnu soud. Agentura AP navíc přišla s informací, že si přijde na odstupné ve výši 48,5 tisíce dolarů (v přepočtu 1,1 milionu korun).

Yanez se dohodl, že u policie ve státě Minnesota skončí. Protože jej ale soud zprostil obžaloby, nemohla ho policie jednostranně propustit.

Případ, kvůli kterému Yanez skončil u policie, se odehrál loni v červenci. Hlídka zastavila vozidlo, v němž jel Philando Castile, jeho přítelkyně a její dcera. Castile strážníka Yaneze ihned upozornil, že má u sebe legálně drženou zbraň. Krátce na to jej Yanez zastřelil.

Policista se hájil tím, že Castile neuposlechl jeho příkaz, aby nevytahoval zbraň. Tvrdil, že se bál o život. Porota ho na základě nahrávky silniční kontroly letos v červnu osvobodila, což vyvolalo protesty. Do ulic vyšly asi dva tisíce lidí a policie musela 18 účastníků demonstrace zadržet.

Město St. Anthony, v němž k události došlo, se na konci června dohodlo s pozůstalými po Castileovi na odškodném téměř tři miliony dolarů (70 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované