Hlavní obsah

Mládě pandy červené v brněnské zoo dostalo jméno Siddhi

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Příznivci brněnské zoo vybrali jméno mladému samci pandy červené, který dnes zažil svůj křest. Na výběr bylo ze tří jmen, zvítězilo Siddhi, což v sanskrtu znamená dosažení dokonalosti.

Článek

Zvolilo jej 42 procent zapojených lidí, řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Kromě jména Siddhi měli zájemci na výběr ještě Joshua a Bhoomi, hlasovalo se na sociálních sítích. „Druhé v pořadí jméno Bhoomi mělo 32 procent, třetí Joshua 26 procent,“ doplnil Vaňáč.

Zoo nechává o jménech hlasovat jen u vybraných mláďat. V minulosti to umožnila například u jednoho z narozených lvíčat, u mláďat ledních medvědů či u medvědů kamčatských.

Výsledky hlasování zoo odhalila na křtu pandy, který se konal v rámci Mezinárodního dne pand červených. Ten Zoo Brno slaví pravidelně třetí víkend v září. Návštěvníci tak měli možnost například projít si i speciální stezku, která upozorňovala na nebezpečí hrozící pandám červeným v jejich domovině, což je Indie, Čína, Bhútán či Nepál.

Narození pandy v Brně je výjimečné. Zoo Brno chová pandy červené od roku 2013, až dosud ale bez mláďat. Siddhi se narodil ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali.

Panda červená je menší stromová šelma, o něco větší než kočka domácí. Pandě velké není blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Jejím domovem jsou horské lesy a džungle v podhůří Himálaje.

Reklama

Doporučované