Hlavní obsah

Mladí fotbalisté a jejich trenér jsou oficiálně občany Thajska

Chlapci zachránění z thajské jeskyně obdrželi státní občanství.Video: Reuters

 

Reklama

Třem chlapcům zachráněným z jeskynního komplexu v Thajsku úřady udělily thajské občanství. Trojice pochází ze severu země, kde žije řada etnických menšin, kterým vláda občanství neuděluje automaticky po narození. Společně s mladými fotbalisty občanství obdržel také jejich pětadvacetiletý trenér.

Článek

Thajské úřady udělily státní občanství trojici mladých fotbalistů, kteří společně s dalšími spoluhráči uvázli v jeskynním komplexu. Společně s nimi občanství obdržel také jejich trenér. Uvedla to agentura AP.

Členové možná nejznámějšího mládežnického fotbalového výběru světa tak upozorňují na často zmiňovaný thajský problém. Trojice chlapců pochází ze severu země, kde žije řada etnických menšin, často s kořeny v sousední Barmě nebo Laosu, jejichž členům není úřady občanství udělováno automaticky, přestože se narodili na území Thajska.

Jedním z chlapců, které občanství obdrželi, byl čtrnáctiletý Adul – klíčová postava záchranné mise. Adul sloužil jako styčný bod mezi uvězněnými a záchranáři, plynně ovládá thajštinu, čínštinu, barmštinu, angličtinu a jazyk Wa, z jehož etnika pochází, uvádí New York Times.

Lidé bez státního občanství v Thajsku podle lidskoprávní organizace Observatory on Statelessness nemohou bez povolení úřadů vycestovat z provincie, ve které se narodili, nebo ve které žijí, nemohou vlastnit půdu a také jim je upíráno volební právo. Omezením čelí také na pracovním trhu nebo ve vzdělávacích institucích.

„Jsem šťastný, že získali občanství. Pokud v budoucnu nezůstanou u fotbalu, mohou si doplnit vzdělání a najít dobrou práci třeba ve státní správě,“ řekl po obdržení své dokumentace pětadvacetiletý trenér Ekkapol Čantawong.

Podle úředních záznamů je v Thajsku přibližně půl milionu lidí, kteří jsou obětí takzvaného apatridismu (nemají státní příslušnost). Odhady Observatory on Statelessness a dalších obdobných organizací hovoří ale o více než třech milionech. Celkem v Thajsku žije přes 68 milionů lidí.

Podle anglické mutace televize Al-Džazíra potřeba úředního povolení k řadě banálních činností vede v severních provinciích s vysokým počtem „občanů bez občanství“ k vysoké míře korupce a často nemajetní vesničané se musejí potýkat se zneužíváním ze strany úředníků.

Při zjištění úplatkářství při procesu zisku občanství navíc není výjimkou zpětné odebrání dokumentace ze strany centrální vlády.

Přestože se regionální politici udělením občanství Divočákům chlubili na sociálních sítích, agentuře AFP řekli, že jejich rozhodnutí nemá s mediálně známou záchranou z jeskynního komplexu nic společného.

Všichni čtyři podle nich byli v pořadí. O udělení státního občanství zažádali ještě před tím, než je zvednutá hladina uvěznila v jeskyni, a jejich žádosti byly podle úředníků v pořádku.

Společně se čtveřicí občanství podle trenéra mladých fotbalistů obdržel ještě jeden člen týmu, který v jeskyni uvězněn nebyl.

Celkem si z rukou úředníků provincie oficiální dokumentaci nově převzalo třicet lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované