Hlavní obsah

Mladí lidé jsou ztracení. Chybí jim hlad po vzdělání

Proč mladí volí jednoduché vysoké školy a proč nevyužívají možností studia na prestižních školách po internetu, vysvětluje expert na vzdělávání Jan Veselý.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Internet nabízí přehršel kvalitního obsahu. Studenti ale marně hledají, co by měli dělat, upozorňuje odborník na vzdělávání Jan Veselý.

Článek

Stihnout přednášky v Oxfordu, Cambridgi a Harvardu a přitom neopustit obývák? V době internetu samozřejmost. Mladí lidé ale mají potíže s tím takovou příležitost využít, upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Veselý, zakladatel vzdělávací platformy EduFórum.

„Dnes je k dispozici neuvěřitelné množství zdrojů. Přehršel kvalitního obsahu, který by vystačil na několik životů. V západní civilizaci ale chybí hlad po tom ho zkonzumovat,“ říká Veselý.

„Číňané třeba takový ‚drajv“ mají. Pamatují si ještě dobu, kdy se jejich rodiče nemohli k žádným informacím dostat. Mladí u nás a obecně na Západě jsou ztracení. Nevědí, jakým směrem se v životě vydat. Volí jednoduché vysoké školy v naději, že tam se rozhodnou. Ale nerozhodnou,“ popisuje důsledky informační zahlcenosti.

Jak se z toho vymanit? Jak mladým lidem pomoci správně se nasměrovat? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Interview se mimochodem natáčelo na konferenci k 25. výročí zavedení internetu do Česka. Seznam Zprávy k němu připravily dvě speciální studia ohlížející se do historie i nahlížející do budoucnosti „sítě sítí“. Připomenout si je můžete níže.

Jak bude vypadat internet za dalších 25 let?

Jak vzpomíná na své internetové poprvé Leoš Mareš? Podívejte se ve speciálním studiu Seznam Zpráv.

Reklama

Související témata:

Doporučované