Hlavní obsah

Mohou české kluby hledat posily v arabském světě? Kvalitní hráči tam jsou, jen nevím, jestli se adaptují, říká Hašek

Ivan Hašek povede tým Al-Fujairah, který naposledy trénoval legendární Argentinec Diego Maradona.Video: David Janeczek

 

Reklama

Saúdskou Arábii reprezentovali hráči, kteří by mohli být teoreticky dostupní pro české kluby. Uznávaný český trenér Ivan Hašek v rozhovoru pro Seznam hovoří i na toto téma.

Článek

Saúdská Arábie dostala v otevíracím zápase mistrovství pětigólový příděl od Rusů. Český trenér Ivan Hašek, který dokonale zná poměry na Arabském poloostrově, naznačil, proč možná Saúdská Arábie v úvodu turnaje tak vyhořela.

„Bylo neštastné, že se první zápasy všech arabských týmů na turnaji hrály v době, kdy skončil ramadán. Ti hráči to v hlavách mají, protože to je stejné, jako kdybychom my hráli třeba na Vánoce.“

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík se nechal slyšet, že sešívaní hledají posily i mezi hráči z mistrovství světa. Jedním z týmů, který disponuje pro české kluby dostupnými hráči, může být i Saúdská Arábie.

„Je jasné, že někteří hráči z arabských zemí by se v Česku určitě prosadili. Záleží ale na té mentalitě jednotlivých hráčů. Jsou tam i hráči, kteří jsou schopní se přizpůsobit, ale v tuhletu chvíli ještě ten trh není dostatečně prozkoumaný,“ vysvětluje Hašek s tím, že se na něj žádný z českých klubů zatím s prosbou o bližší informace o arabských hráčích neobrátil.

Poté, co FIFA schválila rozšíření formátu mistrovství světa na 48 účastníků, se nejeden fotbalový fanoušek zhrozil, že na turnaj postoupí i méně kvalitiní týmy.

„Mistrovství světa je přehlídka světového fotbalu, na kterém bychom měli vidět i zápasy silných se slabšími. Letos je jediným slabším týmem Panama. Jinak, když vidíte Írán, Maroko, Egypt, tak ty týmy kvalitu mají. Takže podle mě je jedině dobře, že se světový šampionát rozšíří,” oponuje bývalý reprezentační kapitán.

Navíc podle Haška některé země do fotbalu investují obrovské peníze, které se dřív nebo později ještě více projeví. „V Saúdské Arábii se dohodli, že budou posílat mladé hráče do Španělska nebo Portugalska, aby mladíci hráli vyspělé ligy, což si myslím, že tamnímu fotbalu jen pomůže,“ pokračuje bývalý předseda tehdy ještě Českomoravského fotbalového svazu.

Příští mistrovství světa se bude hrát v Kataru, ale stále není jisté, zda se 32 nebo 48 účastníky. Haška vůbec netrápí, že se bude v Kataru hrát v zimních měsících. Jednu obavu ale má. „Problém je v tom, že se turnaj bude hrát v jednom městě.“

Ve videu se podívejte ještě třeba na to, zda Hašek neplánuje návrat do českého fotbalového prostředí, nebo koho favorizuje na probíhajícím šampionátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované