Hlavní obsah

Mohutné záplavy decimují Japonsko, mrtvých jsou desítky

Rozsáhlé záplavy postihly jižní japonské ostrovy.Video: AP

 

Reklama

Záplavy v Japonsku už si vyžádaly mnoho desítek obětí. Úřady stále nemají zprávy o stovce lidí z jižní části prefektury Hirošima. Do záchranných akcí se zapojilo 54 tisíc příslušníků armády, policie a hasičských sborů. Úřady nařídily evakuaci dvou milionů lidí.

Článek

Japonská vláda předpokládá, že záplavy na západě a jihu země si už vyžádaly 76 mrtvých. Potvrzených je 48 obětí. Televize NHK uvádí 62 mrtvých a 44 nezvěstných. Podle premiéra Šinzó Abeho jsou snahy o záchranu bojem s časem. Úřady vydaly další varování před přírodní pohromou na ostrovech Kjúšú a Šikoku. Jižní japonské ostrovy sužují už třetím dnem silné deště.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga řekl, že stále nejsou informace o tom, kde se nachází 92 lidí, většinou z jižní části prefektury Hirošima. Do záchranných operací se zapojilo na 40 vrtulníků.

„Záchranářské úsilí je bojem s časem,” řekl médiím premiér Abe. „Záchranářské týmy dělají, co mohou,” ujistil šéf vlády.

Japonská vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce na 54 tisíc záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů.

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly množství 26,3 centimetru, což je nejvíce od zahájení takových měření v roce 1976.

Určování počtu obětí je obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy by mohly nastávat i poté, co déšť ustane.

Úřady nařídily evakuaci přibližně dvou milionů lidí a dalším 2,3 milionu evakuaci doporučily, třebaže v některých oblastech už pršet přestalo a záplavy ustupují. Varování před sesuvy půdy platí ve více než čtvrtině japonských prefektur.

Reklama

Související témata:

Doporučované