Hlavní obsah

Monokl, prasklý zub a nakonec i slzy dojetí. Tak sportovní legenda v Plzni ukončila kariéru

Vestoje mu tleskalo více než pět tisíc diváků i esa světové házené, která si s Jíchou do Česka přiletěla užít jeho poslední exhibiční zápas.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejlepší český házenkář všech dob a legenda svého sportu Filip Jícha v Plzni oficiálně ukončil kariéru. V hokejové Home Monitoring Aréně ho z palubovky vyprovázel potlesk více než pěti tisícovek diváků.

Článek

Dojetí se nešlo ubránit, slzy se draly do očí. Možná nejen jemu. Házenkář Filip Jícha v Plzni udělal nádhernou tečku za svou velkou kariérou. „Byla to jízda. A ta rozlučka? Neuvěřitelné!” opakoval.

Nejlepší český házenkář všech dob a světová superstar si splnil sen, kariéru oficiálně ukončil doma v Plzni v zaplněné hokejové hale. Vestoje mu tleskalo více než pět tisíc diváků i esa světové házené, která si s Jíchou do Česka přiletěla užít jeho poslední exhibiční zápas.

V šestatřiceti letech tak ukončil kariéru hráč, který vyhrál sedmkrát německou Bundesligu, dvakrát Ligu mistrů. V roce 2010 byl Filip Jícha vyhlášen nejlepším házenkářem světa, v Lize mistrů se pyšní titulem nejlepší levé spojky v historii.

Jícha byl hlavní postavou, lídrem i kapitánem německého Kielu. Závěr kariéry strávil v dresu FC Barcelona. „Moje kariéra byla neuvěřitelná. A tenhle den to celé umocnil,” řekl.

Podívejte se na video, které Filip Jícha před rokem natočil pro své fanoušky, když ukončil kariéru:

Zápas, ve kterém proti sobě nastoupily týmy postavené na bývalých i současných hráčích Kielu či Barcelony, ukončil Jícha na palubovce stejně jako před týdnem fotbalista Tomáš Rosický spolu se svými dětmi.

„Chvílemi jsem nevěděl, co mám dělat. Byl jsem v transu, šokovaný. Chvílemi jsem přemýšlel, jestli se neseberu a neuteču někam. Bylo toho na mě moc,” řekl dojatý házenkář.

Ze zápasu, ve kterém nastoupil za oba týmy, si odnesl i nepříjemné zranění. Při jednom ze soubojů dostal loktem do obličeje a skončil už v prvním poločase na zemi. Dohrával s monoklem ve tváři i prasklým zubem. „Bylo to hrozně náročné. Do toho mám kolena nateklá, teď ten monokl, zub... Takhle jsem měl asi skončit,” směje se Jícha.

Jeho ohlasy na sobotní poslední zápas kariéry si můžete pustit v přiloženém videu nahoře v článku..

Hned v neděli, jen den po rozlučce, se Jícha musí v Německu hlásit ve škole. Studuje trenérskou licenci. Už v příští sezoně totiž v Kielu - jednom z nejlepších evropských klubů - nastoupí do pozice asistenta trenéra. Tak, aby tým, ve kterém strávil nejlepší léta kariéry, mohl za rok převzít jako hlavní kouč.

Reklama

Související témata:

Doporučované