Hlavní obsah

Montoval držáky na toaletní papír, šipkami si vydělal čtvrt miliardy. Phil Taylor se nyní představí v Praze

Foto: Profimedia.cz

Nejúspěšnější hráč šipkařské historie Phil Taylor se v Praze představí v pátek na akci Prague Darts Masters.

Reklama

Britská sportovní hvězda prvního kalibru, multimilionář a legenda, kterou uznává i nesportovní veřejnost. To všechno díky šipkám. Pro české sportovní fanoušky možná těžko uvěřitelná představa, v případě Phila Taylora realita. Nejúspěšnější hráč historie šipek se v pátek představí českým fanouškům v pražské hale Královka na akci Prague Darts Masters.

Článek

Bylo mu 26 let, pracoval jako dělník v továrně na keramické držáky toaletního papíru, kde vydělával 52 liber týdně. Pak ale dostal k narozeninám od manželky kromě dortu také terč a svoji první sadu šipek. V ten moment se Philu Taylorovi naprosto změnil život.

Shodou okolností se totiž zrovna přestěhoval v anglickém Burslemu do řadového domu, který stál nedaleko legendární hospody Crafty Cockney. Tu vlastnil tehdy nejlepší šipkař světa Eric Bristow (mimo jiné držitel Řádu britského impéria za zásluhy ve sportu). Mladý Phil si sem tam zašel k „Lstivému kocourovi” zahrát a jeho talent neunikl Bristowově pozornosti. Ten ho začal finančně podporovat a starat se o jeho rodinu pod podmínkou, že okamžitě skončí v nepříliš perspektivní profesi dělníka. Stalo se a v roce 1988 Taylor vyhrál svůj první velký turnaj, když triumfoval na Canadian Open.

Od té doby nabraly události rychlý spád. Phil Taylor se stal nejúspěšnějším šipkařem historie, na svém kontě má 16 titulů mistra světa organizace PDC a také celkové prize money přesahující čtvrt miliardy korun. Teď se představí na akci Prague Darts Masters v Praze.

„Taylor ukončil profesionální kariéru na začátku roku 2018 po mistrovství světa, které se koná v Londýně vždy na přelomu roku. Kdyby skončil o tři roky dříve, tak by to byla naprosto nedotknutelná legenda, proti které si nikdo nedovolí říct ani popel. V posledních letech kariéry se mu už ale tak nedařilo, navíc tam měl pár excesů, takže trochu došlo k pošramocení jeho pověsti. Nic to ale nemění na tom, že je to bezpochyby největší postava šipkařské historie,“ říká promotér akce a komentátor šipkařských přenosů Pavel Korda.

Přivézt do české metropole sportovní osobnost Taylorova kalibru je věc málokdy vídaná. Organizátory stojí jeho pražská návštěva několik stovek tisíc korun. I přesto, že v Česku zatím nemají šipky takové postavení jako například v Anglii. „Ve Velké Británii se šipky těší neuvěřitelné popularitě a Taylor je pro ně ikonou. V Anglii má podobné postavení jako nejlepší hráči fotbalové Premier League. Kdyby se teď vrátil k profesionálnímu hraní, tak je během krátké chvíle opět mezi nejlepšími pěti hráči světa. Důležitých a velkých turnajů je přes rok velká spousta a jejich objíždění stojí dost fyzických i psychických sil, které už v jeho věku pochopitelně nechce vynakládat,“ myslí si Korda.

Taylorovi bylo v srpnu 59 let a dá se předpokládat, že ho na českém území uvidí fanoušci šipek naposledy. Čtyřnásobný otec a velký fotbalový fanoušek popularizoval šipky po celém světě. Dvě dekády byl prakticky neotřesitelnou světovou jedničkou a hrát za jeho éry znamenalo být permanentně v jeho stínu. Podobnou auru kolem sebe už několik let vytváří třicetiletý Nizozemec Michael van Gerwen.

„Škoda, že se potkali až v době, kdy Taylor s kariérou končil, protože ve své době by van Gerwena podle mě smetl. On je jako Pelé ve fotbalovém světě. Jsou tady Maradona, Messi nebo Ronaldo, ale tou první opravdu světovou hvězdou byl prostě Pelé. To samé platí i u Taylora v šipkách a nikdy se na tom nic nezmění,“ dodává Korda.

Událost Prague Darts Masters se v pražské hale Královka uskuteční už potřetí. První dvě vydání byly vyprodané do posledního místa (na páteční exhibici ještě lístky zbývají) a během soubojů u terče panovala v hledišti až fotbalová atmosféra. Zkrátka tak, jak je to u šipek zvykem.

Tentokrát se mohou návštěvníci těšit kromě Taylora na opravdovou přehlídku šipkařských legend. Tak například Paul Lim, který se i v pětašedesáti letech probojoval na nadcházející mistrovství světa, trojnásobný světový šampion Martin Adams, který překonal rakovinu prostaty nebo velký bavič a bývalá světová jednička Colin Lloyd. Právě s ním si budou moct přímo na hlavním pódiu zahrát čtyři vylosovaní z řad návštěvníků. Sestavu pak doplní pětice českých hráčů – Karel Sedláček, Miloslav Navrátil, Martin Hoffmann, Daniel Záruba a Michal Ondo.

Reklama

Doporučované