Hlavní obsah

Moravské divadlo chystá Českou mši vánoční jako inscenaci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci chystá na středu pro své diváky Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Článek

Stálici ve svém prosincovém repertoáru však poprvé představí místo koncertního provedení jako inscenaci podle scénáře a v režii Dagmar Hlubkové. Poprvé také toto slavné dílo divadlo neuvede naživo před publikem, ale v on-line provedení. Záznam mše bude zveřejněn ve středu v 16:00 na YouTube kanálu a webu Moravského divadla, sdělil ČTK mluvčí divadla David Kresta.

Nápad ztvárnit česky psanou církevní skladbu Jakuba Jana Ryby jako inscenovanou verzi se zrodil už během jarní vlny pandemie koronaviru s tím, že po podzimním otevření divadel to bude překvapení pro diváky. Snahou režisérky bylo nastudovat hranou verzi s příběhem a množstvím postav. „Do příprav bohužel zasáhla druhá vlna pandemie, takže scénář jsem nakonec upravovala čtyřikrát v návaznosti na to, jak vycházela nová nařízení o tom, co se smí a co se nesmí, kolik lidí může zpívat pohromadě a podobně,“ uvedla režisérka Dagmar Hlubková.

Při psaní scénáře vycházela z Komedie o hvězdě, lidové hry o narození Ježíška ve zpracování teatrologa Jana Kopeckého. „Kromě toho jsou v inscenaci ukázky dalších lidových her. Zpívané pasáže se prolínají s hranými scénami a na konci bude i oživlý betlém. Chceme, aby si naši inscenovanou Rybovu mši užily i děti, které se dočkají čerta a dovádějících andílků,“ popsala režisérka.

Orchestr a zpěváky bude řídit Petr Šumník, podle něj má dílo po textové stránce daleko blíž k lidové hře než ke mši. „Vzniká naprosto originální tvar, který není k vidění nikde jinde než u nás, a jsem pyšný na to, že i já můžu být jeho součástí. Jen je škoda, že letos budeme ochuzeni o bezprostřední kontakt s naším publikem a o jeho reakce. I tak se moc těším,“ doplnil dirigent.

Zpívané postavy ztvární Helena Beránková, Radoslava Müller, Jakub Rousek a David Szendiuch, mluvené party pak v inscenaci mají například Jiří Přibyl, Lucie Skácelíková, Martin Štolba, Petr Martínek či Lucie Kordová. Na jevišti se během představení objeví králové Kašpar, Melichar a Baltazar, ale i král Herodes nebo archanděl Gabriel. Záznam inscenované České mše vánoční bude na YouTube kanálu a webu Moravského divadla dostupný do svátku Tří králů, tedy do 6. ledna 2021.

Reklama

Doporučované