Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj se chystá zavést dopravu autobusy na vodík

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezský kraj chystá vyhlášení tendru na dopravce, který zajistí veřejnou dopravu v části regionu vozidly s vodíkovým pohonem. Chce, aby od roku 2023 jezdily autobusy na vodík na Havířovsku.

Článek

ČTK to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Hejtmanův náměstek pro dopravu Radek Podstawka (ANO) uvedl, že tendr na zajištění veřejné dopravy vozidly s vodíkovým pohonem ještě v Česku nikdo nevyhlašoval.

„Je to nová záležitost, se kterou u nás nikdo nemá zkušenosti. Proto jsme se rozhodli uspořádat předběžnou tržní konzultaci s cílem připravit srozumitelné a po odborné stránce kvalitní a realizovatelné zadávací podmínky, které umožní podání porovnatelných nabídek,“ uvedl Podstawka.

Kraj vyzval dopravce, kteří by se v budoucnu chtěli účastnit výběrového řízení, aby svůj zájem písemně projevili právě v této předběžné tržní konzultaci. „Budou na to mít prostor do konce března, bližší informace najdou na krajském webu,“ uvedl Podstawka.

Už dříve kraj uskutečnil výběrová řízení, po nichž dopravu autobusy s klasickým pohonem nahradil ekologičtějšími vozidly na stlačený plyn CNG. Od rozvoje a zavádění vodíkových technologií si slibuje menší zátěž životního prostředí a také vznik nového průmyslového odvětví.

„Vodíková mobilita je budoucnost. Nejen proto, že vodíkový pohon je čistý - z výfuku kape pouze voda, ale i samotná výroba tohoto paliva může být naprosto čistá. Zároveň vytvoříme nové, progresivní a inovativní průmyslové odvětví, kde najde práci spousta lidí a které pomůže kraji v budoucnu fungovat bez energetického spalování uhlí,“ uvedl hejtmanův náměstek pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka (ODS). Dodal, že kraj chce, aby v něm jezdily jako první na vodík nejen autobusy, ale i vlaky, a v ideálním případě, aby se i v Ostravě vyráběly.

Reklama

Doporučované