Hlavní obsah

Moskvu musí opustit pět polských diplomatů, na odjezd mají tři týdny

Foto: Profimedia.cz

Budova ruského ministerstva zahraničních věcí v Moskvě.

Reklama

Moskva vyhostí pět polských diplomatů, oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. Jde o odvetu za podobný krok Polska. Věc nesouvisí s kauzou Vrbětice.

Článek

Polský velvyslanec v Rusku Krzysztof Krajewski si v pátek na ministerstvu zahraničních věcí v Moskvě oficiálně vyslechl, že pět polských diplomatů označilo Rusko za nežádoucí, a musí tudíž opustit zemi. Na odjezd má pětice čas do poloviny května.

Jde o předem avizovanou reakci Moskvy na vyhoštění třech ruských diplomatů z ambasády ve Varšavě minulý týden. Poláci takový krok odůvodnili porušením podmínek diplomatického statusu a prováděním činností poškozujících Polsko.

Šlo ale zejména o solidární krok polské diplomacie se Spojenými státy, které minulý týden za nežádoucí osoby označily deset ruských diplomatů a uvalily sankce na skoro čtyři desítky jednotlivců a firem. „Společně přijatá spojenecká rozhodnutí jsou nejvhodnější odpovědí na nepřátelské akce Ruské federace,“ uvedla tehdy polská diplomacie.

Rusko označilo krok Polska za „provokaci“. Varšava prý „vědomě usiluje o další degradaci a zničení dvoustranných vztahů“. Moskva považuje vztahy s Polskem v posledních letech za „prakticky zmrazené“ a viní z toho vládu ve Varšavě. Ta se například aktivně staví proti plynovodu Nord Stream 2, který vede z Ruska do Německa.

O něm ve čtvrtek hovořil polský premiér Mateusz Morawiecki z národně konzervativní strany Právo a spravedlnost. Nord Stream 2 označil za „destabilizující pro Evropu a snižující její bezpečnost“. „Vyzýváme Němce, aby odstoupili od tohoto projektu a přestali destabilizovat tuto část Evropy,“ uvedl Morawiecki.

Ruská strana dál viní Polsko i z „války o sovětské pomníky“, „protiruské informační kampaně“ a „falšování historie“.

Česká média v té souvislosti zmiňují i současný konflikt v česko-ruských vztazích kvůli výbuchům muničních skladů ve Vrběticích. S tím ale vypovídání diplomatů mezi Varšavou a Moskvou nesouvisí.

Polsko dosud reagovalo na česká odhalení prohlášením ministerstva zahraničí, které vyjádřilo spojeneckou solidaritu. S českým velvyslancem ve Varšavě se v týdnu sešel náměstek polského ministra.

Varšava se také připojila k podpůrné deklaraci států Visegrádské skupiny, kterou inicioval slovenský ministr zahraniční Ivan Korčok. Právě Slovensko ve čtvrtek oznámilo, že kvůli Vrběticím solidárně vypoví tři ruské diplomaty.

Reklama

Doporučované