Hlavní obsah

Před covidem ji znali jen vědci. Teď je z ní magnet na miliardy

Foto: VidEst , Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vlivem koronavirové pandemie zaznamenaly firmy vyvíjející léčiva na principu technologie mRNA miliardové investice.

Článek

Do firem soustředících se na vývoj léčiv na bázi technologie messenger RNA (mRNA) proudí miliardy dolarů, uvádí agentura Reuters. Vlnu investic odstartovala pandemie covid-19 a jen za loňský rok zajistila těmto firmám dohromady 5,2 miliardy dolarů. Přitom za rok 2019 získaly tyto firmy na investicích zlomek této částky – 596 milionů dolarů.

Jen za uplynulé tři měsíce poskytli investoři například německé firmě CureVac pracující na vakcíně proti koronaviru 518 milionů dolarů. Další ze společností, americká Arcturus Therapeutics, získala od ledna 150 milionů dolarů.

Na důvěře investorů má svůj podíl nouzové schválení dvou covidových vakcín nového typu, jedné od společnosti Moderna a druhé ze společné dílny firem Pfizer a BioNTech, americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Pro firmy to mimo jiné znamená, že FDA je otevřený širšímu využívání nové, dříve neprokázané technologie. Tím vzbuzuje vysoká očekávání ohledně budoucího využití léčiv na principu mRNA. Sektor navíc začíná přitahovat přední světové výzkumníky.

Spousta možností

Podle vědců má technologie mRNA potenciál vyléčit nemoci, na které jsou tradiční metody krátké. Její budoucí úspěch je ale kvůli její komplikovanosti nejistý.

mRNA je přirozená chemická látka, která v těle vydává pokyny k produkci specifických bílkovin. Tím, že lék obsahuje umělou formu mRNA, může v těle zařídit produkci jiných proteinů, které jsou žádané pro boj s danou nemocí.

Výhodou oproti tradičnějším technologiím je v případě mRNA široké spektrum využití a rychlost, s níž může v lidském těle zafungovat.

V tuto chvíli se po celém světě pracuje na vývoji více než 150 vakcín a léčiv založených na technologii mRNA. Většina z nich je ve fázi testování na zvířatech, přes třicet z nich se už dostalo do fáze testování na lidech.

Většina investovaných financí šla na vývoj vakcín proti covidu-19, společnosti však pracují na způsobech, jak technologii mRNA využít k léčbě dalších onemocnění. Například americká Moderna vyvíjí přes technologii mRNA prostředky k léčbě srdečních chorob, rakoviny a vzácných onemocnění. V nejpokročilejším stadiu se nachází její vakcína na takzvané cytomegaloviry, které představují hlavní příčinu vrozených vývojových vad ve Spojených státech.

Firma Translate Bio očekává, že během druhého kvartálu letošního roku oznámí průběžné výsledky studie svého inhalovatelného léku na cystickou fibrózu, který také vyvíjí na principu nové technologie.

Reklama

Doporučované