Hlavní obsah

Musí pracovat jako námezdný dělník, aby uživil své dvě manželky a 7 dětí

Svět bez obalu: Musí pracovat v zahraniční, aby uživil svých 7 dětí a dvě manželky.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Tádžický nájemný dělník tráví většinu času v roce v Rusku. Musí totiž vydělávat peníze pro své dvě rodiny. V Dušanbe má dvě ženy a sedm dětí.

Článek

Nízké mzdy a špatná hospodářská situace v zemích Střední Asie nutí významnou mužskou část pracovat v zahraničí. Většina z nich proto odchází pracovat do Ruska kvůli znalosti ruštiny. Na jejich výdělcích jsou závislé celé rodiny. Peníze, které tito zahraniční pracovníci posílají zpět, tvoří velkou část hrubého domácího produktu.

I Abdujabbar odešel pracovat do Ruska, aby zabezpečil rodinu. Má totiž dvě manželky a sedm dětí. „Jak to vysvětlit? Vy máte Bibli a my Korán. A ten umožňuje polygamii,“ říká Abdujabbar.

Abdujabbarova druhá svatba není v Rusku, kde je polygamie zakázána, registrována. V Tádžikistánu je to také nelegální, ale není to tam nic výjimečného.

Na dotaz reportérky RFE/RL ohledně další svatby odpovídá Abdujabbar: „Třetí ženu bych už nechtěl. Žádná totiž není lepší než Zulja. Mám ji moc rád. Možná že je tam pár věcí, ale já také nejsem dokonalý. Ona je krásná a každý muž se za ní otočí. To se mi ale nelíbí.“

Dvojnásobný manžel plánuje, že pojede na zbytek zimy do Dušanbe. Ale pak se bude muset vrátit zase do Ruska, aby vydělal více peněz pro všechny.

Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Další reportáže z pořadu Svět bez obalu můžete sledovat zde.

Reklama

Doporučované