Hlavní obsah

Muž brání pláž před turisty lopatou, Makarska láká na noclehy zdarma

Foto: Profimedia.cz

Baška Voda na Makarské riviéře by uvítala více návštěvníků.

Reklama

Turismus v Chorvatsku žije, ale mohl by víc, myslí si hoteliéři na Makarské riviéře a lákají návštěvníky na akční nabídky. Na řidiče čekají přísně pokutující policisté. Omezení opět zavádí Španělsko, které zavírá pláže i podniky.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Šest plus jedna zdarma

Mnozí chorvatští hoteliéři si sice pochvalují, že se k nim věrní turisté i přes letošní covidovou nepřízeň vracejí, ti z Makarské riviéry příliš spokojení nejsou. Řečí čísel – minulý víkend se starali o 26 297 turistů, zatímco v loňském roce jich ve stejném časovém období bylo 52 000. Minulý pátek na Makarské pobývalo 6 250 lidí, což je 44 procent z loňského roku. Obdobně je na tom Tučepi, Podgora, Gradac i Brela.

S menším zájmem hostů se snaží místní bojovat zlevňováním a nabídkami noclehů či stravou zdarma. Hotely na Makarské riviéře zlevňují až o 40 procent, uvedl pro server Slobodna Dalmacija Marin Josipović. Přesto jsou některé hotely obsazené jen z poloviny. „Kvůli nižší obsazenosti jsme pro své hosty připravili různé balíčky a propagační akce, takže děti do 10 let mají nyní noc zdarma, nabízíme balíček šesti noclehů plus jednoho zdarma, bezplatné masáže, obědy, večeře,“ uvedl předseda správní rady Jakša Medić o situaci hotelů v Bašce Vodě.

Makarska má nicméně i svou škodnou – místní policie zatkla mladíky, kteří poškozovali auta zaparkovaná na riviéře.

Naopak hoteliéři na ostrově Murter jsou rádi, že šli do letošní sezóny s minimálním očekáváním, a jsou tak mile překvapeni. Pochvalují si i disciplinovanost turistů. „Ale blázny, co by nosili roušky i na plážích, tady nemáme,“ komentuje pro chorvatské noviny hoteliér Toni Turchinov.

Samozvaný strážce pláže

Že to na chorvatských plážích žije, potvrzuje i příběh z ostrova Rab. Majitel apartmánu na pláži Pudarica si řekl, že by jeho bydlení slušelo i moře, a rozhodl se jeho kus přivlastnit. Aby dal najevo sílu vlastního přesvědčení o nabytí území, pořídil si megafon, prostřednictvím kterého varoval blížící se plavce. Jenže to nestačilo, a tak si muž pořídil i lopatu.

„Pokaždé když se někdo přiblíží k „jeho“ pláži, začne křičet, nadávat jim, proklínat je a pronásledovat je. Dnes popadl lopatu a zaútočil na turistu, po slovních urážkách ho popadl za genitálie,“ popisují bizarní příběh chorvatské pláže místní servery. „Je to majitel bytu u pláže, minulý rok měl tady problém s nudisty. Moře si rozhodně přivlastnit nemůže, ale letos do něho dal sítě,“ popsal jeden ze svědků. Vysvětlil také, že Pudarica je velká městská pláž, kterou každý den navštěvuje mnoho lidí, a neznámý pán si přivlastnil „svou část pobřeží a moře“ jen pár metrů od hlavní části, kam lidé často rádi plavou. „Turisté jeho křičení v chorvatštině stejně nerozumí,“ dodal.

Policisté a srny nezahálejí

Pouhé dvě akce stačily chorvatským dopravním policistům ve Splitsko-dalmatské župě k udělení 932 pokut. Více než polovina z nich padla za překročení rychlosti. Právě tento nešvar řidičů na chorvatských dálnicích je nejčastější příčinou dopravních nehod s často smrtelnými následky. I kvůli nim policisté hlídky dále navyšují. Na jednom z kontrolních stanovišť, ve Splitu, za pouhých třicet minut pokutovali za rychlost deset řidičů. Další varování je tu pro řidiče na dálnici A3. Mezi Križem a Ivanić Gradem pobíhají srny.

Provoz se kvůli natáčení reklamy zcela zastaví na několika silnicích v oblasti Rijeky a na ostrově Krk – na státní silnici D501 v oblasti Rijeky a na okresní silnici ŽC5125 (Krk, Stara Baška) se provoz zastaví několikrát mezi 17:00 a 20:00. Kvůli zvýšenému provozu a současným kontrolám na hranicích se předpokládá delší čekání.

Barcelona zavírá

Nová ohniska nákazy v Evropě způsobila obavy z druhé vlny, která by narušila pomalu se rozjíždějící turistický ruch. Španělsko za poslední týden eviduje 5 695 nových případů. Pro několik milionů obyvatel katalánských měst platí důrazné doporučení zůstávat doma a vycházet jen v nejnutnějších případech.

Přestože statistiky pro Španělsko nevyznívají příliš růžově, o víkendu jako by místní i turisté na trable zapomněli a houfně vyrazili na pláže. Po víkendu plném porušování pravidel sociálního distancování barcelonské úřady rozhodly pohyb na plážích znovu omezit. Od úterý budou pláže otevřené pro 32 tisíc lidí namísto 38 tisíc. Navzdory protestům místních obchodníků také úřady rozhodly o uzavírání některých podniků, včetně kin, nočních klubů a sportovišť v Barceloně.

Pozitivní okénko

- Španělská ministryně cestovního ruchu Reyes Marotová ve středu uvedla, že situace v Katalánsku začíná být pod kontrolou, a doufá, že k uzavření hranic s Francií nebude muset dojít. Situaci na španělsko-francouzské hranici bylo nutné vyjasnit poté, co francouzský premiér Jean Castex v neděli řekl, že nevylučuje její uzavření. „S nejnovějšími údaji, které máme o Aragonii a Katalánsku, jsme trochu optimističtější, počty nemocných se mírně snižují,“ dodala Marotová.

- Situace se mění i v Itálii. Nově nakažených v posledních dnech přibývá pomaleji, za posledních 24 hodin je to 129 lidí. Italský ústav zdraví nicméně potvrzuje, že se statistiky proměňují i v jiných ohledech – s rostoucím počtem rozdováděných Italů a turistů na plážích tak v 60 procentech onemocní lidé mladší 50 let, průměrný věk nakaženého je 43 let. Pro srovnání – ten byl v prvních týdnech epidemie 61 let. Značně se snížil podíl nakažených starších 70 let.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran označil za jedna z aktivních ohnisek Marseille a Nice a dodal, že se reprodukční číslo zvýšilo na 1,55. O druhou vlnu ale podle něj nejde. „Cílem není vylekat lidi, ale spíš je udržovat ve střehu,“ dodal k povinnosti nosit roušky. V souvislosti se španělskými a francouzskými ohnisky chce Velká Británie přehodnotit, nakolik je do zemí bezpečné vycestovat, obě má zatím na seznamu „zelených“, tedy bezpečných zemí.

Reklama

Doporučované