Hlavní obsah

Muž, který „zrušil“ respirátory, je astmatik. Budu se soudit dál, říká

Foto: archiv Milana Mráze

Zemědělec Milan Mráz napadl nařízení ministerstva, že je třeba nosit respirátory.

Reklama

aktualizováno •

Zemědělec, který napadl nařízení ministerstva, říká, že kvůli svému zdravotnímu stavu mu nošení respirátoru přináší každý den komplikace.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví má tři dny na to, aby přepracovalo zdůvodnění, proč nařizuje kvůli šíření nemoci covid-19 povinné respirátory v obchodech, v restauracích nebo v hromadné dopravě.

Opatření, kterým ministerstvo respirátory nařizuje, zrušil v úterý Nejvyšší správní soud. Vyhověl návrhu, který podal jihočeský zemědělec Milan Mráz.

Proti respirátorům bojuje dlouhodobě. Jako astmatik usiluje o to, aby z nařízení dostal výjimku, protože ho ochrana dýchacích cest zdravotně omezuje.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že přes úspěch svého návrhu chystá další právní kroky. Ministerstvo už oznámilo, že zdůvodnění k respirátorům přepracuje podle požadavků soudu a respirátorů se nevzdá. A Milan Mráz se nehodlá výjimky z nařízení vzdát.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy také popsal, že proč ho ministerské nařízení omezuje. Sám koronavirus prodělal, očkován není, ale laboratorně si nechává měřit hodnotu protilátek. A ta mu podle jeho slov roste.

Na soud jste se v této souvislosti obracel poprvé?

Ne, byla to už několikátá žaloba. Už jsem uspěl loni u Městského soudu v Praze, kdy nařízení ministerstva zrušil. Následně ale udělal ministr hned nové opatření. My jsme poté podali novou žalobu, ale v té době se schválil pandemický zákon. Tak dlouho to trvalo, až řekli, že se jich to už netýká a že máme podat novou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ministerstvo chce mimořádné opatření, které nařizuje zdůvodnění respirátorů přepracovat tak, aby dále platilo. Budete podávat další návrh zrušení?

Určitě. Pokud se mě osobně bude dotýkat povinnost nosit respirátor nebo jinou ochranu dýchacích cest, když mám jasně laboratorně potvrzeno, že mám protilátky. Jsem zapojen do studie, a tak vím, že mně ty protilátky dokonce stoupají. Mám laboratorně změřenou buněčnou imunitu. Jsem naprosto zdravý člověk, tak se budu soudně bránit.

Chcete tedy dosáhnout toho, abyste měl výjimku?

Ano, přesně tak. Mám diagnostikované alergické astma. Myslím, že vláda rozdává vakcíny, protože jich má dostatek. Kdo se chtěl očkovat, už se očkoval. Kdo se bojí, ať si to nosí.

Jak se vás tedy to opatření denně dotýká?

Každá překážka dýchacích cest mi vadí. Mně to potom začne škrábat v krku, nutí mě to ke kašli.

Soudu jste také napsal, že jste covid-19 prodělal. Jaký jste měl průběh?

Prošel jsem ho jakou běžnou virózu. Asi tři dny jsem měl teplotu, kašel, ztratil jsem čich. Pak to přešlo. Nebyl jsem nikdy na PCR nebo antigenním testu.

Jak víte, že jste covid-19 měl. To soudíte z těch protilátek?

Já mám jednoznačně laboratorně potvrzené protilátky.

Reklama

Doporučované