Hlavní obsah

Útočník na Kvitovou zůstane ve vězení. Dovolání soud odmítl

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Radim Žondra byl za útok na Petru Kvitovou odsouzen k jedenácti rokům vězení.

Reklama

Trest pro muže, který byl odsouzen za útok na tenistku Petru Kvitovou, se po rozhodnutí Nejvyššího soudu měnit nebude.

Článek

Nejvyšší soud odmítl dovolání Radima Žondry. Muže, který byl odsouzen k jedenácti rokům vězení za napadení české tenistky Petry Kvitové.

K útoku došlo těsně před Vánocemi 2016. Muž tehdy málem předčasně ukončil Kvitové kariéru. Při napadení, ke kterému došlo v jejím bytě, totiž způsobil tenistce vážná řezná poranění.

Žondra byl nejprve za čin odsouzen Krajským soudem v Brně k osmi rokům vězení. Odvolací vrchní soud mu trest ale o tři roky zpřísnil.

Případ se snažil zvrátit ještě u Nejvyššího soudu. Ten rozhodl na konci července. Až dosud nebylo známo, jaký verdikt vynesl. Seznam Zprávy nyní zjistily, že Žondra se svým dovoláním neuspěl.

„Dovolání obviněného bylo Nejvyšším soudem odmítnuto,“ potvrdila asistentka místopředsedy Krajského soudu v Brně Miroslava Klusová.

Radim Žondra od počátku tvrdil, že Kvitovou v jejím bytě nenapadl. Zpochybnil rovněž zajištění pachových stop, jež policisté našli na dvou místech na mikině napadené tenistky a které vedly k Žondrovi.

Pachatel rozporoval také provedení takzvané rekognice – kdy ho Kvitová označila za útočníka. Nelíbilo se mu ani, že soud nevyslechl některé svědky, kteří mohli mluvit v jeho prospěch. Hlavně pak rozporoval samotné svědectví napadené tenistky.

Soudce přišel s novým motivem činu

Soudce odvolacího soudu Vladimír Rutar však ve svém rozsudku uvedl, že nad případem už nejsou žádné pochybnosti.

Rutar přišel také s novým motivem, proč Žondra podle něj na Kvitovou zaútočil. Podle něho útočník, který neměl na tenistku osobní vazbu, nevnikl do jejího obydlí z důvodu vybití si bezdůvodné agrese.

„Naopak zcela logický je, vzhledem k nedobré finanční situaci obžalovaného, závěr o motivu zištném. Poté, co způsobil obžalovaný poškozené zranění, což nebylo v jeho původním scénáři, byl evidentně zaskočen, jak ostatně potvrzuje ve své výpovědi poškozená Kvitová, a požadoval po ní poskytnutí časového prostoru, v němž zjevně hodlal zvážit svůj další postup,“ napsal soudce Rutar.

„Za této situace mu proto jistě přišlo vhod, když mu poškozená Kvitová nabídla finanční částku, když se sama ocitla v pro ni v tu chvíli bezvýchodné situaci, neboť potřebovala lékařské ošetření a obžalovaný jí bránil v odchodu z bytu i v komunikaci mobilním telefonem,“ doplnil.

Žondra dříve připustil, že den před útokem v Prostějově byl. Pracoval na bytě své sestry. Trval ale na tom, že v době útoku už nebyl v Prostějově, ale na stavbě v Napajedlech.

Snažil se to prokázat fotografiemi, informacemi ze stavebního deníku nebo svědectvím svých kolegů. Soudy mu ale neuvěřily, že na Kvitovou neútočil.

Reklama

Doporučované