Hlavní obsah

Muzeum dostane od Prahy 7 peníze na opravu Letenského kolotoče

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Radnice Prahy 7 daruje Národnímu technickému muzeu peníze na pokrytí části nákladů na opravu Letenského kolotoče. Muzeum dostane od radnice 750 000 korun.

Článek

Nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě je majetkem technického muzea od roku 2004. Kolotoč už má opravených například svých jednadvacet koní.

„Městská část Praha 7 má dlouhodobě veliký zájem na obnově a zprovoznění této unikátní kulturní památky. Z tohoto důvodu se rozhodla na dokončení obnovy darovat Národnímu technickému muzeu 750 000 Kč,“ píše se v dokumentu schváleném zastupiteli.

Schválené peníze dostane muzeum po převzetí díla od zhotovitele a uvedení kolotoče do provozu. Kdy se tak stane není z dokumentu patrné. Darovací smlouvu starosta podepíše nejpozději v červenci. Smlouvu se zhotovitelem oprav podepsalo muzeum podle dokumentu letos v červnu a práce vyjdou na více než 8,4 milionu.

Kolotoč byl postaven v roce 1892 a poprvé se roztočil na Vinohradech. O dva roky později ho jeho majitel Josef Nebeský přemístil na Letnou. Naposledy se v pavilonu mohli zájemci svézt v roce 2004, kdy jej převzalo NTM a kvůli kritickému stavu kolotoč uzavřelo. Muzeum sehnalo i orchestrion Atlantic, původní totiž někdo ukradl.

Reklama

Doporučované