Hlavní obsah

Myslel jsem, že už budu mít pokoj. Takovou smršť jsem nečekal, řekl Dalík

Foto: ČTK

Marek Dalík.

Reklama

Někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík popisuje, jak ve výkonu trestu pracoval pro znojemský penzion.

Článek

Lobbistu Marka Dalíka, který byl odsouzen na pět let za podvod a v pondělí ho po odpykání poloviny trestu předčasně propustil na svobodu znojemský soud, zaskočila diskuse rozebírající jeho pobyt za mřížemi.

Deník aktuálně.cz totiž po Dalíkově propuštění upozornil, že někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka jako odsouzený pracoval pro znojemský penzion U Císaře Zikmunda, kam z objektu věznice docházel.

„Myslel jsem, že když jsem trest přijal, řádně i půlku odpykal a teď jsem byl za standardních podmínek propuštěný na podmínku, budu mít pokoj,“ řekl Marek Dalík nyní serveru neovlivni.cz.

Na otázku deníku, zda čekal po propuštění takovou smršť, Dalík odpověděl: „Nečekal, absolutně.“

Vyšetřuje i ministerstvo

Způsob, jakým Marek Dalík odpykával svůj trest ve znojemské věznici, začalo podle ČTK vyšetřovat i ministerstvo spravedlnosti. Mluvčí úřadu Vladimír Řepka agentuře řekl, že prověřování okolností, za nichž odsouzený lobbista pracoval v penzionu U Císaře Zikmunda, úřad prověřuje od pátečního rána.

Ministryni spravedlnosti Marii Benešovou o zaměstnávání vězňů ve znojemské věznici mimo jiné na poradě vedení resortu informoval také generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

„Dnešní kontrola doposud neobjevila žádné nestandardní skutečnosti. Další šetření ze strany ministerstva pokračuje a bude vyhodnoceno,“ sdělil mluvčí.

Marek Dalík v rozhovoru odmítl informace, že by docházel pracovat do luxusního podniku.

„Luxusní penzion je jako rádio Jerevan. Není luxusní a není to penzion. To vidí každý, kdo se tam přijede podívat. Je to komplex několika budov, kde jsou nájemní byty, nejrůznější provozovny, dílna a nejmenší část tvoří ten penzion. Stačí si tam zajít,“ uvedl.

Popsal také, jakou práci v penzionu odváděl.

„Ten objekt patří čtyřem majitelům, manželským párům. Nemá jednu majitelku, jak se také chybně psalo. Ti majitelé nemají žádné zaměstnance, najímají různé lidi a také jim tam docházejí vězni,“ řekl Marek Dalík.

Řekl, že byl k ruce jednomu z majitelů. „Byla to každodenní práce, která začíná úklidem, přes drobné opravy, rekonstrukce toalet nebo koupelen. Dělali jsme také fasádu.“

Dalík v rozhovoru také uvedl, že o práci v penzionu během výkonu trestu nežádal. „To je proces, který běží mimo vězně. Když nastoupíte, nejdříve nepracujete nikde. Pak vám dovolí pracovat ve věznici a až pak můžete na takzvané volné pracoviště,“ uvedl.

Na závěr potvrdil, že má v plánu opustit Česko. „Nikdy jsem se tím netajil, mám dům ve Francii, který se teď rekonstruoval. Říkal jsem to i soudci,“ dodal.

Reklama

Doporučované