Hlavní obsah

Na anexi nedošlo. Netanjahu čelí tlaku osadníků a krajní pravice

Foto: Profimedia.cz

Proti anexi Západního břehu se protestovalo ve středu v Gaze.

Reklama

Ačkoliv to Izrael plánoval, k anexi Západního břehu zatím nedošlo. Místo toho ve středu kabinet Benjamina Netanjahua jedná s americkými spojenci o detailech záboru palestinského území.

Článek

První červencový den mezinárodní společnost vyhlížela s obavami. Právě na něj připadalo zahájení izraelské anexe palestinského Západního břehu – Izraelci plánovali vyhlásit svrchovanost zhruba na třetině tohoto území, kde stojí nejméně 128 židovských osad.

Netanjahu, který před asi měsícem a půl popáté složil přísahu do úřadu předsedy izraelské vlády, k plánované anexi podle britské BBC řekl, že vyplývá z mírového plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa a že napíše „další slavnou kapitolu v historii sionismu“.

Na anexi oblasti ale podle listu The Washington Post možná nedojde ani tento týden a izraelský předseda vlády teď čelí tlaku osadníků i krajně pravicových stran, které si přejí území anektovat co nejdříve. A to dokud platí současná podpora ze strany Bílého domu, který v zimě navrhl takzvaný mírový plán, jenž podle jeho odpůrců stranil právě Izraeli.

Z nynějších průzkumů před americkými prezidentskými volbami ale prezident Trump nevychází právě nejlépe. Nutno však podotknout, že ani s potenciálním nástupem jeho pravděpodobného protivníka Joea Bidena do vlády by k zásadním změnám v americko-izraelských vztazích nedošlo.

Vláda Donalda Trumpa byla dosud k židovskému státu velmi přívětivá, ať už v případě zmíněného návrhu, nebo i různých ústupků, k nimž se v posledních třech letech směrem k Izraeli uchýlila. A Bílý dům projevil i nebývalou ochotu jít dál než za klasické americké „řešení dvou států“, což jde na ruku izraelské pravici, a vytvořit nový status quo. Podle kritiků je plán dohodnout stát jak pro Izrael, tak pro Palestinu, dávno mrtvý.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Netanjahu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, když na konci ledna Američané představovali americký mírový plán pro Izrael a Palestinu.

„Anexe vytahuje mrtvolu dvoustátního řešení“

Anexe podle amerického diplomata Aarona Davida Millera, kterého Washington Post cituje a jenž byl u dřívějších mírových rozhovorů Izraele a Palestiny, nenávratně ukončí plány na vytvoření palestinského státu.

„V rozporu s tím, co se běžně říká, anexe neskoncuje s plánem dvou států, protože nemůžete zabít nic, co už je po smrti. Anexe spíš vytahuje mrtvolu dvoustátního řešení (izraelsko-palestinského konfliktu) celému světu na oči,“ řekl také americkému listu palestinský odborník působící v USA Yousef Munayyer.

Chystané kroky se na mnoha frontách nesetkaly s podporou. Logicky je proti palestinské vedení, které anexi odmítá a vypovědělo spolupráci s izraelskými bezpečnostními i občanskými agenturami.

Odmítavý postoj zaujala i Evropská unie, jež Izraeli pohrozila sankcemi, stejně tak i levicově orientovaní demokraté v USA, kteří hrozí pozastavením vojenské pomoci svému blízkovýchodnímu spojenci. Proti je i britský premiér Boris Johnson, který Izrael vyzval k tomu, aby anexi neuskutečnil. A arabské státy upozornily, že Izrael anexí poškodí diplomatické vztahy, které se mezi nimi slibně rozvíjejí.

Mezi analytiky zatím panuje shoda v tom, že Netanjahu nejspíš na zábor palestinského území nebude příliš tlačit, že na něj půjde pozvolna. Svrchovanost tedy rozšíří třeba jen na několik oblastí s židovskými osadami.

Reklama

Doporučované