Hlavní obsah

Na Antarktidě hrozí, že se v příštích týdnech utrhne ledovec dvakrát větší než New York

Ledovci o velikosti dvou New Yorků hrozí utržení od Antarktidy.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

Jakmile se rychle rozšiřující trhlina protne s další prasklinou, ledovec o rozloze okolo 1 700 kilometrů čtverečních se podle Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) nejspíše utrhne a způsobí destabilizaci šelfového ledovce v Antarktidě.

Článek

Ledovci, který je zhruba dvakrát větší než samotný New York, hrozí odtržení od antarktického šelfového ledovce. Důvodem je rychle se rozšiřující trhlina, uvedla americká vládní agentura NASA, která situaci monitoruje.

Podle NASA se trhlina, též známá pod názvem Halloween Crack, objevila podél Bruntova ledového šelfu poprvé v říjnu roku 2016. Ta se nyní rozpíná směrem na východ. Může tak dojít ke střetu s další trhlinou, a to již během několika týdnů. Druhá prasklina byla posledních 35 let stabilní, avšak nyní se pohybuje severně rychlostí okolo čtyř kilometrů za rok.

Pokud se předpovědi vědců naplní, dojde k odtržení ledovce o velikosti 1 700 kilometrů čtverečních, což nejspíše způsobí destabilizaci celého šelfu. Zároveň to může ohrozit vědeckou polární stanici Halley, která se na šelfu nachází již od roku 1956. Informoval o tom server Science Alert.

„Pravděpodobné odtržení ledovce na druhé straně trhliny Halloween naznačuje, že může nastat větší destabilita,” uvádí na pravou míru Chris Shuman, glaciolog pracující v NASA a na Marylandské univerzitě v Baltimoru.

Z hlediska dlouhodobé budoucnosti bude mít vývoj antarktických šelfových ledovců vliv zejména na zvýšenou hladinu moří po celém světě. Již nyní vědci ze Spojených států a Británie uvádí, že dochází k tání ledovců rekordní rychlostí. To vystavuje pobřežní města velkému riziku nebezpečí.

Vědci nyní odhadují zvýšení hladiny moře o 25 cm do roku 2070 v důsledku tání ledovců. A to v případě, že se nepřijmou razantní opatření na snížení emisí skleníkových plynů a nedojde tak k omezení globálního oteplování.

Reklama

Doporučované