Hlavní obsah

Na budově krajského úřadu v Pardubicích budou opět žluté obklady

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Před dvěma měsíci začali dělníci dávat na historickou budovu krajského úřadu v Pardubicích repliku původních 100 let starých žlutých obkladů. Část původně dodaného materiálu musela stavební firma reklamovat.

Článek

Stavbu, kterou navrhl Ladislav Machoň, hejtmanství opravuje. Práce budou hotovy do konce roku.

Původní obklady vyrobila ve 20. letech minulého století firma v Kadani. Po přibližně 100 letech už tři čtvrtiny z nich nedržely na podkladu. Jejich repliky napodobil nástupce původní firmy, ale měl při tom potíže s technologií. Dodavatel stavebních prací tak musel několik palet obkladů reklamovat.

„Část budovy do náměstí Republiky už prokoukla po odstranění lešení a rekonstrukce se tu blíží k závěru. Jsou tu repasovaná okna včetně klempířských prací, opravené římsy, fasády a vyměněné obklady. Vznikly tu dilatační spáry, které tu dříve nebyly a které umožní fasádě následně pracovat,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Aktuálně začaly restaurátorské práce na čištění žulového soklu a po nich budou následovat případné opravy nátěru fasády. Na rohu budovy brzdí nátěry fasády nečekaná porucha izolace proti vodě na balkonu v prvním patře na nároží. Po opravě bude muset celý prostor nejprve vyschnout, teprve potom bude možno fasádu natřít i tam.

Strana budovy do Jahnovy ulice je náročnější. Po vybudování lešení a podrobném průzkumu dodavatel zjistil, že stav oken je mnohem horší, než se předpokládalo. Dále tam opravoval římsy, pro které musel postavit speciální lešení na těžké stroje. Z dlouhých popraskaných říms v posledních letech opadávala omítka, takže byly už delší čas celé zakryté sítěmi. „Budova byla postavena v době, kdy kolem nejezdila tak hustá a těžká doprava a v některých místech se projevují i změny výšky podzemních vod,“ dodal Línek. Stavba za 29 milionů korun má být hotova do konce letošního roku.

Historie budovy začíná po vzniku Československa, kdy se Generální ředitelství pošt a telegrafů v Praze rozhodlo zřídit šest územních pracovišť. Pro východní Čechy vybralo Pardubice. Machoň pro pracoviště navrhl rozsáhlou budovu ve stylu národního dekorativismu. Práce na hloubení základů začaly na podzim roku 1923 a hotovo bylo v roce 1925.

Svému účelu sloužila budova až do roku 1939, kdy ji zabrali Němci a zřídili zde Oberlandrat, tedy úřad vrchního zemského rady. Do konce války tam mělo sídlo pardubické gestapo. Po válce budovu převzaly zpět československé úřady. V roce 1949 se zde zabydlil Krajský národní výbor, po jeho zrušení Okresní národní výbor a po roce 1992 Okresní úřad. Od roku 2011 ji vlastní Pardubický kraj, prostory tam například pronajímá i pardubickému magistrátu.

Reklama

Doporučované