Hlavní obsah

Na Castrův pohřeb se státníci nehrnou, zástupce na Kubu nepošle ani Česko

 

Reklama

Svou účast potvrdili levicoví jihoameričtí prezidenti nebo hlava JAR.

Článek

Dilema a rozpaky. Světoví státníci nyní stojí před obtížným rozhodnutím - objevit se na pohřbu Fidela Castra, nebo i při této příležitosti deklarovat svůj nesouhlas s kubánským režimem. Tyto pocity často provázelo i kondolování Raúlu Castrovi a kubánskému lidu po smrti El comandanteho.

Osobně nedorazíme, leda v zastoupení

Na Kubu nepřijede Barack Obama ani Vladimir Putin. Obdobně se vyjádřila i britská premiérka Theresa Mayová, francouzský prezident François Hollande nebo kanadský předseda vlády Justin Trudeau. Jeho kancelář záměr zveřejnila s douškou, že se Trudeau nezúčastní i přesto, že se Fidel Castro v roce 1979 objevil na pohřbu jeho otce, 15. premiéra Kanady Pierra Trudeaua.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že Obamu na Kubě nezastoupí ani viceprezident Joe Biden či ministr zahraničí John Kerry. Budoucí americký prezident Donald Trump zřejmě také nepřijede - jeho tým se ústy Newta Gingriche ostře vymezil už proti pouhé hypotetické účasti Obamy, Bidena a Kerryho.

Byl to tyran. Nesmí se zúčastnit za žádných okolností.

Podle informací ČTK Česká republika žádného oficiálního zástupce na pohřeb nevyšle, cestu neplánují ani zástupci KSČM.

Pohřbu se nezúčastní ani Castrova sestra Juanita, která žije v americkém exilu. Prohlásila, že v porovnání s osobním rodinným smutkem je její víra ve svobodu silnější.

S ruskou, britskou, francouzskou nebo kanadskou neúčastí to ale není tak jednoznačné. Za Vladimira Putina dorazí šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Kanadskou delegaci povede generální guvernér David Johnston, který v zemi zastupuje britskou panovnici Alžbětu II. Francii bude reprezentovat ministryně životního prostředí Segoléne Royalová a prezidentův poradce pro Latinskou Ameriku Jean-Pierre Bel.

Za Británii na Kubu možná odletí náměstek ministra zahraničí Alan Duncan, který má na starosti americký kontinent. O účasti uvažoval vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn.

Dorazíme sami za sebe

Přímou účast bez zástupců potvrdili levicoví jihoameričtí prezidenti. Evo Morales z Bolívie, Nicolas Maduro z Venezuely a Rafael Correa z Ekvádoru. Dorazí i mexický prezident Enrique Peňa Nieto a prezident JAR Jacob Zuma. Účast potvrdil také řecký premiér Alexis Tsipras a předseda irské strany Sinn Féin (politické odnože IRA) Gerry Adams. Přímo do Havany už dorazil i čínský viceprezident.

Smutek z Kuby i Koreje

Smutek za Castra drží Kuba od soboty. Vlajky jsou staženy na půl žerdi, jsou zrušeny koncerty i sportovní klání, zavřené jsou diskotéky a platí zákaz prodeje alkoholu. Státní televize, rozhlas a noviny připomínají Castrovy projevy, rozhovory a cesty do zahraničí, nechybějí ani vzpomínky od předních kubánských činitelů. Třídenní truchlení nařídila i Severní Korea.

Reklama

Doporučované