Hlavní obsah

Na derby půjde možná až 3000 lidí, z třetiny zdravotníci. Chystají jim i ples

Jaroslav Tvrdík by na příštích třech ligových zápasech Slavie na stadionu v pražském Edenu rád přivítal až tři tisícovky fanoušků.

Reklama

aktualizováno •

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík chce prohloubit spolupráci s projektem Cesta ze tmy tak, aby se na další ligové duely jeho klubu dostalo 2000 držitelů permanentek a 1000 zdravotníků. Ministr zdravotnictví mu vyjádřil podporu.

Článek

Jaroslav Tvrdík adresoval ministru zdravotnictví Janu Blatnému dopis, ve kterém nastínil svou vizi, že by příští domácí ligové zápasy Slavie, konkrétně proti Baníku Ostrava, SFC Opava a pražské Spartě, mohly v březnu a dubnu navštívit až tři tisícovky osob.

Z toho třetinu vstupenek by chtěl Tvrdík bezplatně věnovat fanouškům z řad pracovníků zdravotního integrovaného systému, kteří s důsledky pandemie covidu-19 bojují v pověstné první linii. Ministr Blatný již Tvrdíkovu iniciativu předběžně podpořil.

Na první pohled se to celé může jevit navýsost paradoxně, protože statistiky o šíření viru v populaci a vytížení jednotek intenzivní péče nabízejí stále velmi nepříznivá čísla.

Tvrdík se ale odvolává na spolupráci s projektem Cesta ze tmy, který používá rychlejší a levnější metody PCR testování, vyvinuté profesorem Emanuelem Žďárským. Tyto metody zaujaly i předsedu vlády Andreje Babiše.

Vedle spolupráce se Slavií plánuje projekt Cesta ze tmy na březen a duben i koncerty a další vystoupení v pražské Lucerně. „Mně se ohromně líbí ta myšlenka odměnit za jejich úžasnou a záslužnou práci naše zdravotníky. A tak bychom pro ně v rámci těch akcí v Lucerně, pokud k nim po ústních příslibech opravdu dostaneme i písemně všechna potřebná povolení, v dubnu rádi uspořádali ples,“ říká Karel Luxík, šéf projektu Cesta ze tmy.

Pohled na VIP tribunu při utkání Slavia-Leicester City vedl minulý týden k diskreditaci a pádu premérova poradce Romana Prymuly. Zjednodušeně řečeno proto, že odpoledne diktoval zemi tvrdý lockdown a večer šel na fotbal. Podle premiéra Babiše tak projevil nedostatečnou sociální inteligenci.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na VIP tribunu na utkání Slavia-Leicester. Vlevo dole i Roman Prymula.

Zároveň ale aféra vzedmula diskuzi, díky níž se nejen do povědomí širší veřejnosti, ale třeba i právě předsedy vlády dostaly informace o metodách rychlého a levného PCR testování od profesora Emanuela Žďárského.

Ve spolupráci s projektem Cesta ze tmy je v rámci pilotního testování zkoušela Slavia právě na utkání s Leicesterem i předtím na lize s Pardubicemi.

Redakce Seznam Zpráv o spolupráci Slavie s tímto projektem podrobně informovala jako první.

V zemi platí pandemická pravidla, podle kterých se na volnočasové aktivitě mohou potkat nejvýše dvě osoby. Profesionální sport si už dříve vyjednal výjimku, aby se do VIP prostor mohlo při zápasech dostat několik desítek, nejvýše nižších stovek osob, a to na základě jejich antigenního testování. Pilotní fáze projektu Cesta ze tmy, povolená Ministerstvem zdravotnictví, tyto možnosti ještě rozšířila.

Na utkání Evropské ligy s Leicesterem bylo tedy na Slavii minulý týden přítomno ve VIP boxech 300 osob s aktuálním negativním antigenním testem. A na tribunu se dostalo dalších 300 lidí s negativním PCR testem od Cesty ze tmy. Tyto dvě skupiny byly od sebe údajně odděleny a neprolínaly se.

Před Edenem parkovala v den utkání sanitka Cesty ze tmy, přestavěná na odběrové místo a mobilní laboratoř v jednom. Odběry vzorků ze zadní části jazyka testovaných probíhaly od 9 do 12 hodin, výsledky testů byly podle Jaroslava Tvrdíka k dispozici před mezi 14. a 15. hodinou odpoledne.

„Profesor Emanuel Žďárský vyvinul celou řadu testovacích PCR metod a postupů, některé z nich jsou certifikované, některé zatím ne. Obecně se dá říct, že vedou ke zrychlení vyhodnocování a ke zlevnění PCR testů. My samozřejmě používáme ty, které již patřičné instituce certifikovaly,“ vysvětluje Karel Luxík, šéf projektu Cesta ze tmy.

Normální komerční PCR test přijde na trhu pro jednotlivce na zhruba 1700 korun. „Když se budou testy dělat naší metodou, tak při jejich větším počtu, řekněme u 2000 lidí, dostaneme cenu jednoho testu na 300 korun,“ říká Luxík. Testy na utkání s Leicesterem financovala Slavia.

A její šéf Jaroslav Tvrdík dnes na Twitteru veřejně odprezentoval další iniciativu Slavie, která má vést k tomu, že příště už by se na tribuny v Edenu mohlo dostat ne 300, ale 3000 osob z řad nejširší veřejnosti. Sám specifikoval, že by se jednalo o 2000 držitelů permanentních vstupenek a 1000 zdravotníků pozvaných na náklady Slavie.

Nejbližším domácím zápasem pražské Slavie je 3. března utkání MOL Cupu proti Slavii Karlovy Vary. Tvrdík nicméně spojuje svou iniciativu s následujícími ligovými duely.

Tady je jejich přehled: 7. března by Slavia měla hostit tým Baníku Ostrava, následně 20. března Opavu. A pravděpodobně 11. dubna by se v Sinobo Areně v pražském Edenu mělo hrát tradiční slavné derby s pražskou Spartou.

Tvrdík by na tribunách při každém z těchto zápasů rád viděl tři tisícovky osob. Poukazuje na to, že by se jednalo o pouhých 15 procent kapacity stadionu, takže by bylo možné zachovat mezi lidmi dostatečné rozestupy.

Slibuje, že všichni by byli otestováni PCR metodou a na klubové náklady by byli vybaveni respirátorem třídy FFP2.

„Takovou kapacitu lidí jsme schopni otestovat,“ slibuje Karel Luxík z projektu Cesta ze tmy. „Testy bychom mohli provádět v den utkání i den před ním, aby měli lidé komfortnější možnost výběru termínu.“

Podle informací Seznam Zpráv se Jaroslavu Tvrdíkovi dostalo na jeho dopis od Jana Blatného odpovědi formou SMSky, v níž ministr vyjádřil podporu plánům slávistického šéfa.

„Principem těchto pilotních projektů je, že všechny osoby na daném místě podstoupí PCR testy, které pořadatelé dané akce jsou schopni zajistit. Takový postup zajišťuje, že na akci nemůže být nikdo pozitivní a nedojde k přenosu nákazy onemocnění covid-19,“ vyjádřila se Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví. „Do budoucna se tak jedná o příslib návratu do normálního života.“

O možnosti spolupráce s projektem Cesta ze tmy už se hovořilo i na ligovém výboru Ligové fotbalové asociace. Její mluvčí Štěpán Hanuš dnes zmínil, že LFA zaznamenala iniciativu Slavie, která se snaží aktivně hledat způsob, jak alespoň částečně vrátit fotbalové fanoušky na stadiony, a plně ji podporuje.

„LFA rovněž aktivně komunikuje se zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR a hledá způsob, jak umožnit alespoň omezený přístup fanoušků na stadiony, a to způsobem, který bude otevřený všem klubům stejně, aby nedošlo k nastavení nerovných a omezujících podmínek,“ dodal Hanuš.

Text jsme oproti původní verzi zaktualizovali o vyjádření LFA.

Reklama

Doporučované