Hlavní obsah

Na Floridě popravili dvojnásobného vraha, smrtící injekce obsahovala novou látku

Na Floridě poprvé použili do smrtící injekce etomidát, podle některých není látka ověřenáVideo: Reuters

 

Reklama

Látku etomidát sice schválil floridský nejvyšší soud, někteří odborníci ji však kritizují jako neověřenou.

Článek

Na Floridě ve čtvrtek poprvé popravili člověka injekcí, která obsahovala v USA k těmto účelům dosud nepoužitou látku. Popraveným byl třiapadesátiletý Mark Asay, který byl shledán vinným z rasově motivovaných vražd dvou mužů v roce 1987.

Smrtící injekce obsahovala kombinaci tří látek, z nichž jedna byla anestetikum etomidát. Ten vynalezli v Belgii v 60. letech a během popravování v amerických věznicích dosud nebyl nikdy použit. Etomidát má nahradit látku midazolam, od kterého ve věznicích upustili ze strachu, že vězňům způsobuje zbytečné bolesti.

Ani etomidát však není přijímán nekriticky. Tuto látku sice schválil floridský nejvyšší soud, někteří odborníci ji však kritizují jako neověřenou, jak upozorňuje agentura AP.

Asayův advokát Marthy McClain deníku The Independent řekl, že etomidát způsobuje před smrtí bolest a samovolné pohyby těla, které zaměstnancům vězení komplikují určit, jestli je člověk ještě při vědomí.

Jeden ze soudců se nechal slyšet, že neprověřená kombinace látek ohrozila Asayova základní ústavní práva a dělala z něj takzvaného pokusného králíka. Uvedl to web stanice BBC.

Asay je prvním bělochem popraveným na Floridě za vraždu černocha od obnovení trestu smrti v roce 1976.

Spojené státy byly v minulých letech svědkem několika nedbale provedených poprav, které vyvolaly diskuzi mezi právníky. Ti kritizovali, že léky podávané proti bolesti během procesů selhávají.

Reklama

Doporučované