Hlavní obsah

Na Havaji sněžilo. Zimní bouře ničila střechy a přerušila dodávky elektřiny

Na Havaj dorazila zimní bouře.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Silný vítr zpustošil pobřeží Havajských ostrovů, provázel příchod zimní bouře. Dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

Článek

Na Havajské ostrovy dorazila zima. Silný vítr, který na některých místech dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, s sebou přinesl i sníh. Ten se na nejvyšším místě ostrova Maui, vysokém 1 890 metrů, objevil už v minulosti. Zaměstnanci státního parku ale tvrdí, že nyní sníh napadl nejníže. Bouře už má jednu lidskou oběť, muže ve středním věku, který se utopil, píše server USA Today.

Desítky tisíc obyvatel ostrovů se ocitly bez elektřiny, podle odhadů havajských dodavatelů elektřiny jich může být až 30 tisíc. Na několika místech navíc vítr strhl střechy domů a vyvrátil stromy, hlásí agentura AP.

Úřady varují před navštěvováním pobřeží kvůli nadměrně vysokým vlnám. Ty jsou podle serveru USA Today vysoké téměř 6 metrů. Kvůli bezpečnosti byly zavřeny parky. Ze zoologické zahrady v Honolulu podle agentury AP utekli dva zoborožci kaferští. Úřady žádají veřejnost, aby se k ptákům nepřibližovala.

Kvůli bouři bylo otevřeno několik záchytných center. Úřady vyzvaly obyvatele, aby se v případě zhoršujících se podmínek evakuovali. Kvůli dešti a silnému větru meteorologové varují před možnými záplavami. Bouře potrvá ještě několik dní.

Reklama

Související témata:

Doporučované