Hlavní obsah

„Na Hradě jsem jen na leasing,“ říká Kmoníček. Teď se chystá do USA a bude chtít Zemanovo pozvání do Bílého domu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hynek Kmoníček v rozhovoru vysvětluje, proč je pro Česko zásadní, že bývalá žena nového amerického prezidenta má české kořeny.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček se s největší pravděpodobností stane novým českým velvyslancem v USA. Seznamu poskytl rozhovor mimo jiné o tom, proč se raduje ze zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem.

Článek

Někdejší náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček už byl velvyslancem v Austrálii či Indii, zastupoval Českou republiku při OSN v New Yorku a nyní mu služba ve prospěch prezidenta Miloše Zemana na Hradě konečně vynese vysněný post českého velvyslance v USA.

„Na Hrad jsem nastupoval jako kariérní diplomat s tím, že je to prostě nová zkušenost, a ať už bude jakkoliv dlouhá, na jejím závěru se vrátím tam, kam patřím, tedy na Ministerstvo zahraničí,“ říká v rozhovoru Kmoníček. „Jsem na Hrad v podstatě vypůjčen ze státní správy. Takže já říkám, že jsem na Hradě na leasing.“

Kmoníčkovo jmenování novým velvyslancem (měl by nahradit dosluhujícího Petra Gandaloviče) vyzradil předčasně, navzdory všem mezinárodním pravidlům, prezident Zeman před dvěma měsíci při návštěvě krajanského domu v New Yorku. Kmoníčkovy pověřovací listiny zatím ale nepodepsala hostitelská země, tudíž se informace o jeho jmenování velvyslancem ještě neměla dostat ven.

„Už 14 let nebyl český prezident v Oválné pracovně"

Na otázku, zda jednou z jeho prvních povinností při nástupu do funkce velvyslance bude úsilí o pozvání prezidenta Zemana do Bílého domu, Kmoníček v rozhovoru odpověděl: „Je jasné, že kdokoliv tam bude velvyslancem, se o toto bude snažit. Těžko říct, co přijde dříve: Jestli naše návštěva do USA, nebo naopak návštěva amerického prezidenta tady. Tam je spousta neznámých."

Zároveň ale řekl, že už by bylo na čase, aby byl český prezident do sídla toho amerického pozván. „Je zvláštní, když je Česká republika jedním ze sedmi států na světě, který má se Spojenými státy strategický dialog, že čtrnáct let neměla prezidenta v Oválné pracovně," dodal Kmoníček.

Co říká o zvolení Donalda Trumpa prezidentem či případném jmenování jeho bývalé ženy Ivany velvyslankyní v České republice, se podívejte ve videu nahoře v tomto článku.

Reklama

Doporučované