Hlavní obsah

Na jihu Čech promítnou venku filmy z festivalu Jeden svět

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V jižních Čechách začne ve čtvrtek regionální část festivalu Jeden svět, uvede dokumentární filmy o lidských právech. V Táboře a Českém Krumlově se bude promítat pro diváky ve venkovních prostorech.

Článek

V Českých Budějovicích projekce nebudou.

Letošní téma festivalu je přesun do digitálního světa a výzvy s ním spjaté. V Táboře potrvají promítání od 20. do 23. května. Odehrají se před kavárnou a knihkupectvím Jednota, na Žižkově náměstí, v divadelní zahradě a před klubem BejVák na sídlišti Nad Lužnicí. V Českém Krumlově uvidí zájemci snímky od 26. května do 30. května, v klášterním dvoře.

„Letošní festival bude v mnoha ohledech specifický – kvůli aktuální situaci se přesunul primárně do online prostoru. Díky rozvolňování jsme se ale rozhodli táborskou část uspořádat venku. Tak snad nám vyjde vstříc i počasí a diváci si filmy užijí,“ řekla Lucie Šebánková z organizace Cheiron T, která festival v Táboře spolu s dobrovolníky pořádá. Když bude špatné počasí, přesunou program na začátek června.

Tábor nabídne český snímek Zákon lásky, na Oscara nominovaný film Tajný agent o chilském domově důchodců, snímek Nová šichta o proměně horníka v programátora a dokument Naše svoboda, který ukazuje postavení žen trestaných na základě protipotratových zákonů v Salvadoru. V Krumlově pustí filmy Kuráž, Jak se staví hora, Vlci na hranicích nebo Tajný agent.

Festival Jeden svět začal 10. května. Přinese 101 filmů, některé z nich ve světové či evropské premiéře. Odehrává se převážně online. Od čtvrtka do 28. května však nabídne i projekce ve vybraných letních kinech.

Reklama

Doporučované