Hlavní obsah

Na jihu Moravy míří vítězné ANO do opozice. Tak jako naposled v Brně

Foto: Tomáš Svoboda

Lídří nově vznikající koalice v Jihomoravském kraji ohlásili dohodu už před osmou hodinou večer.

Reklama

Blesková dohoda v Jihomoravkém kraji. Novou koalici tam skládají lidovci, Piráti, občanští demokraté a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem se stane lidovec Jan Grolich.

Článek

Volební komise ještě zdaleka nedopočítaly všechny hlasy, když se na brněnském magistrátě zavřely dveře pracovny lidovců. Právě tam KDU-ČSL, Piráti, občanští demokraté a Starostové pro jížní Moravu navečer dojednali novou koalici v Jihomoravském kraji.

Novým hejtmanem má být lidovec Jan Grolich, jehož strana dosáhla v krajských volbách na druhý nejlepší výsledek.

Vítěz voleb, hnutí ANO, míří i s končícím hejtmanem Bohumilem Šimkem do opozice.

Lidovci v kraji získají hejtmanský post po 12 letech.

Sobotní volební dění jsme sledovali on line:

Šestatřicetiletý lidovecký starosta Velatic na Brněnsku předstoupil před novináře krátce před osmou večer. Po boku měl jako příští koaliční spojence lídry Pirátů, ODS a Starostů pro jižní Moravu. Čtyřčlenná koalice dá dohromady 37 mandátů, tedy pohodlnou většinu v 65členném zastupitelstvu.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme na koaliční spolupráci, protože nám v tomto rozměru dává smysl. Tato platforma nám zaručuje silný a pohodlný mandát,“ uvedl Grolich.

„Situace z pohledu voličů našich stran dává jednoznačný mandát koalici, k níž směřujeme,“ doplnil lídr ODS Jiří Nantl.

Na jihu Moravy se tak rodí velmi podobná „vláda“ jako v kulisách brněnské radnice před dvěma lety. Tam sice tehdy zvítězilo ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem, ale další strany je nakonec poslaly do opozice. Premiér Andrej Babiš tehdejší rošádu označil za megapodraz.

Výsledky voleb v Jihomoravském kraji

ANO 2011 - 19,78 % (15 mandátů)

KDU-ČSL - 15,53 % (11)

Piráti - 13,80 % (10)

ODS - 12,76 % (9)

Starostové pro jižní Moravu - 10,40 % (7)

Spolu pro Moravu - 6,60 % (5)

SPD - 6,26 % (4)

ČSSD - 5,67 % (4)

Volební účast: 38,78 %

Do jihomoravského zastupitelstva se prosadilo osm uskupení. Do opozice kromě ANO míří SPD, Spolu pro Moravu složené z TOP 09, zelených a dalších stran a také sociální demokracie, která se jen těsně dostala nad pětiprocentní hranici a nebude pokračovat v krajské koalici.

V zastupitelstvu bude poprvé za 20 let existence novodobých krajů chybět KSČM. Získala jen 4,5 procenta hlasů.

Nově vznikající koalice už se dohodla na rozložení sil v jedenáctičlenné radě. Lidovci, Piráti a občanští demokraté tam budou mít po třech členech, Starostové dva. „Dosáhli jsme podobných výsledků, proto jsme se dohodli na tomto půdorysu,“ vysvětlil Nantl.

Přečtěte si také první analýzu výsledků voleb:

Členové vznikající koalice se budou dál domlouvat na rozdělení gescí, smlouvu chtějí podepsat na startu příštího týdne.

„Věříme, že vrátíme do vedení kraje energii. Prioritou koalice bude životní prostředí a zadržování vody v krajině. Čeká nás také reforma sociální oblasti a zdravotnictví. Za lidovce usilujeme o gesce pro regionální rozvoj a kulturu se sportem,“ uvedl nastávající hejtman Grolich.

Piráti, kteří se stali v krajských volbách v regionu výsledkovým skokanem a získali 10 mandátů, chtějí v radě dohlížet na oblast životního prostředí, sociální politiku, školství, inovace a případně dopravu.

„Je to obrovský posun od minulých voleb, kdy jsme měli jediného pirátského zastupitele,“ uvedl k výsledkům volební lídr Lukáš Dubec, který se může stát prvním hejtmanovým náměstkem.

Piráti jsou s lidovci a ODS v koalici také na brněnském magistrátu. „Tahle spolupráce mohla hrát při dohadování této koalice roli. Zkušenost je dobrá, ale samozřejmě se čekalo na konkrétní výsledky voleb,“ doplnil Dubec.

Piráti přitom odpoledne nejdříve vyjednávali s vítězným ANO. „Nechtěli jsme vítěze obcházet, proto jsme byli rádi, když nás pozvali. Post hejtmana nám nenabízeli, chtěli si jej udržet. Možná i to hrálo roli v našem rozhodování,“ potvrdil Dubec.

Volební účast v kraji atakovala 39 procent, hlasovat přišlo navzdory koronaviru o dvě procenta voličů více než před dvěma lety.

Reklama

Doporučované