Hlavní obsah

Obří obchod na jihu Moravy: Kraj chce za půl miliardy vykoupit z Dubaje část Technologického parku

Jihomoravský kraj chce koupit půl Technologického parku za půl miliardy korun.Video: Eliška Hypšamnová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

V brněnském Technologickém parku sídlí velké nadnárodní firmy. Půl společnosti chce nyní koupit Jihomoravský kraj. Akcie získá od dubajské společnosti.

Článek

Dávají práci tisícům lidí a jsou známé po celém světě. Velké pobočky IBM, Red Hat, Zebra a další desítky nejen českých, ale i zahraničních technologických firem nalezly své místo v Brně. Sídlí v Technologickém parku. Stejnojmennou společnost vlastní z poloviny Brno, tu druhou chce podle zjištění Seznamu získat Jihomoravský kraj.

Polovina akcií patří dubajské společnosti P&O. Vědecko-technické centrum se tak má ocitnout ve veřejném sektoru. Krajští radní a zastupitelé mají transakci schválit do konce února.

Jednou z firem, která v Technologickém parku našla domov, je Jihomoravské inovační centrum. Podporuje mladé podnikatele a start-upy. Na kontě má i rozvoj úspěšného start-upu vyhledávače letenek s miliardovými obraty, společnost Kiwi.

„Pracujeme s malými a středními podniky. A když ten malý podnik vyroste, zpravidla potřebuje větší prostory. Technologický park je schopný tyto prostory nabídnout. Nabízí je v lokalitě, která je v Brně unikátní,“ řekl ředitel Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

Jihomoravský kraj v současné době jedná o odkoupení akcií dubajské společnosti P&O. „Doufám, že zastupitelé návrh na koupi schválí. Myslím si, že investice je velmi smysluplná,“ sdělil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Hodnota podílu je podle exprimátora a zastupitele pro Jihomoravský kraj Petra Vokřála půl miliardy korun. Kraj ji hodlá financovat z komerčního úvěru. „Pokud se zastupitelstvo kraje rozhodne nákup podpořit, úvěr budeme splácet čistě z výnosů společnosti,“ řekl Vokřál.

Rozhovor s Petrem Vokřálem: Kdybych dostal nabídku na ministra, nejspíš ji přijmu, říká „hodný” muž ANO.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Pokud kraj akcie dubajské společnosti odkoupí, Technologický park se ocitne v čistě veřejném sektoru. To podle Vokřála může do Brna nalákat další talentované vědce i známé společnosti.

„Je to jedna z cest, jak držet ekonomiku v chodu. V okamžiku, kdy kraj a město budou kontrolovat společnost, investoři budou vědět, že strategie podpory vědy a výzkumu v Brně bude dlouhodobá,“ dodal. Věří také, že tím stoupne atraktivita pro investory, kteří se vstupem do Technologického parku váhají.

V současné době tvoří areál tři budovy. „Mají vzniknout nové dvě budovy, v nichž by se měly usídlit další firmy právě v sektoru inovací vědy a výzkumu. Určitě je to projekt, který se bude dál rozvíjet. Věřím mu a jsem přesvědčený, že je to správná cesta,“ dodal Vokřál.

Reklama

Související témata:

Doporučované