Hlavní obsah

Na koho myslí šéf VW nejčastěji? První tweet mířil za oceán

Foto: Matti Blume/Wikipedia

Šéf koncernu VW Herbert Diess.

Reklama

Šéf koncernu VW začal tweetovat a první svůj vzkaz věnoval Elonu Muskovi. Varoval ho, že mu německý koncern začíná ukusovat z tržního koláče.

Článek

Vstup na jakoukoliv sociální síť u kohokoliv trochu vlivnějšího je vždy náležitě sledován. První tweet či post pak procházejí zevrubnou analýzou, na co zrovna slavný pisatel myslel. Například tehdejší papež Benedikt XVI. ve svém prvním sdělení (a vůbec prvním papežském tweetu) myslel na bližní a sdělil jim, že je rád, že s nimi může být v kontaktu přes Twitter.

První tweet šéfa koncernu Volkswagen Herberta Diesse také ukázal, na koho pán wolfsburské centrály VW myslí nejčastěji - na Elona Muska. Ve středeční premiéře mu vzkázal, že přichází o podíl na trhu, a připomněl mu, že v Evropě již Volkswagen získává značný podíl na trhu s elektromobily.

Faktem je, že elektrické stroje z dílny VW se přes hodně rozpačitý start začaly na trhu s elektromobily prosazovat, z tradičních automobilek to VW zvládá patrně nejlépe. Loni se mu totiž podařilo prodat téměř 250 tisíc elektrovozů, což je pouze o polovinu méně než elektromobilový gigant Tesla, která jich dokázala prodat 500 tisíc.

Koncern dokázal celkem v loňském roce na světových trzích prodat 9,3 milionu vozidel, ale jen 2,6 procenta z toho tvořily elektromobily. Paradoxní na tomto je, že ačkoliv je Tesla mnohem menší v celkovém obratu i tržbách, na burzovních trzích se drží na mnohem lepších příčkách. Hodnota jedné její akcie se pohybuje kolem 850 dolarů, naproti tomu hodnota akcie koncernu Volkswagen je více než čtyřikrát nižší - přibližně 220 dolarů.

Výrobce elektromobilů Tesla je v dnešní době považován za jednu z nejhodnotnějších automobilek světa a její generální ředitel nedávno sesadil z prvenství nejbohatšího člověka na světě, šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Dle agentury Bloomberg jeho majetek přesahuje 188 miliard dolarů. Hodnota jeho majetku takto astronomicky stoupla především díky rekordnímu růstu akcií jeho firmy.

Loni se zhodnotily o 743 % a analytici se domnívají, že jejich hodnota a s ní i hodnota Muskova majetku bude nadále růst. Své prognózy podpírají tím, že demokraté na dva roky ovládají Bílý dům i Kongres, takže budou prosazovat rychlejší odklon od spalovacího motoru.

Kdo je vrchní troll?

Elon Musk se může taktéž pochlubit trollením spousty výrobců motorových vozidel. Navzdory svým provokujícím tweetům v roce 2019 dokonce Diesse pochválil, že jako generální ředitel odvádí neskutečnou práci a podporu pro elektromobilitu, na rozdíl od ostatních velkých automobilek.

Podle zpravodajského webu Electrek věnovaného elektrické dopravě a udržitelné energii je známo, že oba generální ředitelé mezi sebou mají dobré vztahy, i když se to z jejich tweetů nemusí na první pohled zdát. Pro zákazníky je jejich rivalita a konkurence ku prospěchu, nepochybně to vede k rychlejšímu vývoji a transformaci vozů a postupnému snižování ceny.

Reklama

Doporučované