Hlavní obsah

Na Letnou se vrátil metronom, za pár týdnů se bude znovu kývat

Foto: wikimedia

Pražský metronom.

Reklama

Na pražskou Letnou se po několika měsících vrátilo kyvadlo od sochaře Vratislava Nováka, které na místě někdejšího Stalinova pomníku stálo s přestávkami od roku 1991.

Článek

Obrovská kinetická plastika, která patří soukromému majiteli, se několik měsíců opravovala. Ve čtvrtek se kyvadlo nad Prahou na pár minut znovu rozhýbalo a po provedení dalších testů by se mělo za několik týdnů znovu rozkývat natrvalo.

Objekt autor nazval Stroj času a vytvořil ho u příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze v roce 1991. Svým umístěním na podstavci bývalého Stalinova pomníku měl také symbolizovat neúprosné plynutí času a varovnou připomínku minulosti. Stroj svým vzhledem připomíná Mälzelův metronom a i když jeho mechanická konstrukce je jiná, vžil se pro něj název „Metronom“. Dnes je objekt v soukromém vlastnictví, vlastní ho a provozuje developer Pražská správa nemovitostí.

V roce 2003 byl Pražský metronom využit k propagaci referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii, kdy se jeho kyvadlo pohybovalo mezi slovy ANO a NE. Roku 2009 zase symbolicky odměřoval čas předsednictví České republiky Evropské unii.

Mluvčí hnutí Praha sobě Julie Kochová řekla, že Praha na podzim iniciovala opravu kyvadla a nabízela majiteli i finanční pomoc. „Máme pocit, že objekt má velkou symbolickou hodnotu,“ uvedla. Majitel nakonec sám opravu podle ní uhradil.

Reklama

Doporučované