Hlavní obsah

Covid je naučil, jak regulovat davy. Ikonická památka zůstane méně dostupná

Před pandemií navštěvovalo Machu Picchu v průměru až 4 800 lidí denně.

Reklama

Machu Picchu se už léta potýká s nadměrným turismem. Kvůli koronavirovým restrikcím je však počet návštěvníků omezen. Některá opatření nyní pomáhají řídit davy lidí, a proto přetrvají i po návratu do normálu.

Článek

Dříve se na ruiny inckého města Machu Picchu dostal téměř každý. Covid to ale změnil. Nový systém může trvat ještě dlouho po skončení pandemie. Archeologické naleziště v Peru z 15. století se už léta potýká s nadměrným turismem. I sami návštěvníci hlásí, že dojem z výletu ničí davy lidí.

Pandemie však podle serveru CNBC možná napomohla zlepšení. Nová pravidla nyní upravují, kolik lidí smí do oblasti vstoupit a také co zde mohou dělat.

Stejně jako mnoho dalších památek po celém světě bylo Machu Picchu pro návštěvníky uzavřeno v březnu roku 2020, kdy vypukla pandemie. Turisté do něj mohli opět zavítat v listopadu, ale pod podmínkou dodržování nových bezpečnostních opatření. Mezi ně patří povinné nošení roušek, omezení velikosti skupin na maximálně devět osob včetně průvodce, které se musejí zdržovat ve vzdálenosti nejméně 20 metrů od sebe.

V posledních pěti letech navštěvovalo Machu Picchu v průměru až 4 800 návštěvníků denně. Podle zprávy z roku 2017 Výboru světového dědictví UNESCO, kam památka spadá, tam mohl vstoupit v podstatě každý, kdo chtěl.

Denně se na webu Machu Picchu prodalo 3 700 vstupenek, což ale nezahrnuje zhruba 500 návštěvníků, kteří se na místo vydali pěšky. Další vstupenky pak prodávaly turistické společnosti nebo si je turisté kupovali přímo na místě.

V červenci 2020 peruánské úřady omezily počet návštěvníků památky na 2 244 denně. Ani tato změna však nevyřešila problém, že lidé dávají přednost návštěvě ve stejnou denní dobu – při východu slunce.

„Každý chtěl být na Machu Picchu první. Otevíráme v šest hodin ráno a stovky lidí už chtějí jít dovnitř, fronty se táhnou i dvě hodiny. Jako by návštěvníci věřili, že slunce vyjde brzy a osvětlí Machu Picchu jako ve filmu,“ uvedl Jose Miguel Bastante, ředitel peruánského Národního archeologického parku Machu Picchu. Dodal však, že nejlepší doba k návštěvě je ve skutečnosti odpoledne, kdy se rozplyne ranní mlha.

Další změnou je prodej vstupenek na konkrétní časy. Dříve se vstupenky prodávaly na půldenní bloky – buď dopoledne, nebo odpoledne. Nyní si návštěvníci kupují lístky na konkrétní hodiny. „Pokud máte vstupenku na 10. hodinu dopoledne, musíte vstoupit mezi 10. a 11. hodinou,“ řekl Bastante a dodal, že v jiném čase lidi dovnitř nepustí.

Systém hodinových kvót tu zůstane i poté, co pandemie poleví, protože zefektivnil řízení davu.
Jose Miguel Bastante, ředitel peruánského Národního archeologického parku Machu Picchu

Návštěvníci v lokalitě nyní tráví daleko méně času. Dříve zde mohli strávit čtyři hodiny, což ale nebylo striktně dodržováno. Nyní mohou zůstat jen tak dlouho, dokud nedokončí zvolenou trasu, což může být od jedné do tří hodin. „Systém hodinových kvót tu zůstane i poté, co pandemie poleví, protože zefektivnil řízení davu,“ řekl Bastante.

Tím se změní i plánování výletu na Machu Picchu. Návštěvníci už nemohou počítat s tím, že si vstupenky koupí přímo na místě nebo několik dní předem. Nyní se rychleji vyprodají, a tak Bastante doporučil koupit je jeden až dva měsíce předem.

Lidé by si podle něj měli vstupenky rezervovat ještě předtím, než si v okolí zajistí nocleh a koupí letenku. „Stalo se, že lidé přijeli do Cuzca a pak zjistili, že na Machu Picchu už nejsou žádné vstupenky,“ uvedl Bastante.

Úřady také omezily počet trekařů na Incké stezce. Čtyřdenní pěší túra z Cuzca ke vstupu do Machu Picchu je oblíbeným způsobem, jak se na místo dostat, i když většina návštěvníků cestuje po železnici 3,5 hodiny dlouhou jízdou vlakem.

„Kapacita Incké stezky je nyní snížena na polovinu svého dřívějšího limitu, tedy asi 250 turistů denně,“ uvedl Fernando Rodriguez, provozní manažer cestovní společnosti Intrepid Travel v Peru.

Navzdory novým pravidlům úřady plánují do budoucna kapacitu návštěv Machu Picchu opět navýšit. Nové návštěvnické centrum, jehož výstavba má začít letos, by mělo umožnit prohlídku naleziště přibližně 6 000 návštěvníkům denně.

Bastante z nárůstu návštěvníků nadšený není. „Turisté si neuvědomují, že pro Inky a Peruánce to bylo posvátné místo. Měli by se chovat stejně, jako se chovají na posvátném místě jakéhokoliv jiného náboženství na světě,“ řekl Bastante.

Reklama

Doporučované