Hlavní obsah

Pro Moravu má připraveno půl miliardy: Atmosféra zmaru tu už nepanuje

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco.

Reklama

Článek

Solidarita Čechů s lidmi zasaženými tornádem na Moravě byla neskutečná. Za nejúspěšnější sbírkou stojí Nadace Via. Vybrala skoro 200 milionů. Komu a jak teď peníze pomůžou?

Šéf Nadace Via Zdeněk Mihalco byl hostem Ptám se já.

Skoro 198 milionů korun, přesně tolik nasbírala Nadace Via k dnešnímu dni na pomoc lidem zasaženým tornádem na Jižní Moravě. To ale není celá částka, která do oblasti poputuje.

„Dohodli jsme se s devíti dalšími organizacemi, že tu pomoc budeme organizovat. Nejhorší, co se může stát, je, že někteří lidé dostanou třikrát podporu a sousedé třeba žádnou. Máme příležitost rozdělit asi přes půl miliardy korun. To je naprosto bezprecedentní, a pokud vím, tak to tady nikdy nebylo,“ řekl Mihalco.

Právě nadace zapojené do pomoci Moravě aktuálně čeká vyhodnocení toho, jak vysoká částka a komu poputuje. Prvních 5 milionů by měla každá obec obdržet již zítra. Asi 1200 domácností by pak mohlo už koncem tohoto nebo v průběhu příštího týdne získat 150 tisíc korun. V další fázi se bude o rozdělování pomoci rozhodovat podle rozsahu škod, zapojení domácností do ostatních sbírek i možného pojištění majetku.

„Není to tak, že by se nám lidé museli hlásit. Práce probíhá v terénu a probíhá ve spolupráci s ostatními neziskovými organizacemi, jako Člověk v tísni, Adra či Diakonií. Ty obchází dům od domu a vytvářejí databázi, na základě které budeme vědět, komu peníze odeslat,“ dodal Mihalco.

Podle Mihalca, který je aktuálně na místě události, místní neuvěřitelnou štědrost zbytku republiky velmi oceňují. „Starostové jsou v docela dobré náladě, už nepanuje atmosféra zmaru. Lidé se vzpamatovali z toho, co se stalo a snaží se v tom zorientovat,“ popisoval atmosféru poničených vesnic na Jižní Moravě. Dodal ale, že velmi důležitá bude i třetí fáze pomoci: „Nemůže se stát, že na vesnice zapomeneme za týden dva, ta obnova bude trvat další rok,“ dodal šéf nadace.

Kolik lidí na pomoc Moravě přispělo? A jak výjimečná pomoc Čechů v případě moravské živelné katastrofy je? Jak to aktuálně v poničených vesnicích vypadá?

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované