Hlavní obsah

Na návštěvu do Londýna pojede místo Trumpa Tillerson. Podívá se i na novou ambasádu

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson navštíví Velkou Británii.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Prezident USA Donald Trump zrušil plánovanou návštěvu Británie. Do Londýna místo něj pojede ministr zahraničí Rex Tillerson a navštíví i novou ambasádu v Londýně.

Článek

Do Velké Británie vyrazí příští týden místo amerického prezidenta Donalda Trumpa ministr zahraničí Rex Tillerson. Řekl, že v Londýně by rád navštívil i nové velvyslanectví Spojených států, které je otevřené od úterý.

Původně měl novou ambasádu slavnostně otevřít Trump, ten ale návštěvu Británie zrušil. Někteří diplomaté to hodnotí jako další projev rezervovaných vztahů Trumpa s britským vedením.

Podle britského tisku prezidenta od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II. Řada britských politiků k Trumpově návštěvě vyjádřila odmítavý postoj.

Tillerson ve středu odmítl, že by Trump přestával vnímat Británii jako zásadního amerického partnera, neboť Londýn má až příliš starostí s odchodem země z EU.

Slavnostní ceremonie se ambasáda možná vůbec nedočká

Na otázku, zda hodlá ambasádu místo Trumpa i formálně otevřít, nebo jen navštívit, Tillerson novinářům odpověděl neurčitě. „Na každé cestě se snažím navštívit americké diplomatické zastoupení,” řekl.

Dodal, že jedná o detailech jednodenní návštěvy se svým britským protějškem Borisem Johnsonem, který prý připravuje nabitý program.

Reklama

Doporučované