Hlavní obsah

Na obří parcele po slavné liberecké Textilaně vyroste tisícovka bytů

Foto: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

Areál po zbourané Textilaně v Liberci.

Reklama

Pozemky po bývalé Textilaně v dolním centru Liberce, jejichž koupi zvažovalo i město, mají nového vlastníka. Pozemky získala investiční společnost Middle Europe Investments (MEI). Ve středu to uvedl předseda správní rady MEI Peter Winkelman. Pro devítihektarový areál plánuje společnost výstavbu více než tisícovky bytů a část hodlá využít pro kanceláře a podnikatelský inkubátor.

Článek

„Ano, mohu potvrdit, že jsme koupili pozemky v Liberci s názvem Textilana,“ řekl Winkelman, který je také spoluvlastníkem libereckého zámku. Cenu transakce firma nezveřejnila.

Největší volnou plochu v širším centru stotisícového města prodával holding, který ji koupil před 15 lety v dražbě za 90 milionů korun. Liberec do soutěže nakonec nabídku nepodal, většina zastupitelů byla proti. Podle posudků města má areál hodnotu 70 milionů korun.

Nový vlastník v Liberci a okolí vidí rostoucí potenciál v průmyslu a komerčních službách. „Vidíme, že potřeba komerčního prostoru a zejména cenově dostupného bydlení se v příštím desetiletí zvýší. Proto jsme se rozhodli tyto části pozemků získat,“ uvedl Winkelman.

Podle něj už začaly projekční práce. „Je to zatím velmi předběžné, ale vize spočívá v realizaci více než 1 000 nových bytů, z toho 30 procent v cenově dostupné kategorii,“ řekl. Zhruba čtvrtina bytů by měla být v kategorii luxusních. Pro komerční účely, hlavně kanceláře, chce firma využít asi 15 000 metrů čtverečních.

„V tomto místě též vidíme možnost inkubátoru, prostoru pro start začínajících malých firem. Současně si uvědomujeme, že rozvoj takovéhoto rozsáhlého projektu ve městě Liberec bude trvat mnoho let,“ dodal Winkelman.

„Z majetkového hlediska je pozemek bývalé Textilany velmi strategické místo, které by město mělo koupit. Z hlediska architektonického pak má vypsat urbanistickou soutěž přes Českou komoru architektů, tím zjistit možnosti, co je pro danou lokalitu vhodné a co je správné tam postavit. A teprve pak místo postupně zastavět,“ řekl nedávno Seznamu architekt Jan Vondrák z libereckého studia Mjölk architekti.

Náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec) ve středu řekla, že s novým majitelem už předběžně jednali o dvou pro město důležitých záležitostech. „První z nich je, aby na části ploch po bývalé Textilaně byl vytvořen městský park tak, aby celá plocha nebyla zastavěna, ale sloužila veřejnosti. Druhou věcí je, že město má nedostatek vlastních bytů, proto bychom jich od investora chtěli část získat do majetku města,“ řekla. Winkelmana považuje za seriózního partnera. „Vyzkoušeli jsme si to na spolupráci při otevření a zpřístupnění zámeckého parku,“ dodala.

Předchozí majitel plánoval, že místo zkrachovalé textilky vybuduje obchodní a zábavní centrum za 1,2 miliardy korun. Nakonec svůj záměr neuskutečnil. Textilní továrna se v areálu nacházela zhruba dvě století. Ještě na počátku 90. let 20. století byla největším výrobcem vlněných tkanin v republice, výroba v ní skončila v roce 2001, když Textilana nebyla schopna splácet své závazky.

V dalších letech se prováděla demolice takřka všech budov v areálu, jako poslední přišel na řadu v roce 2005 osmdesátimetrový tovární komín. Zůstala stát pouze budova bývalé soukárny v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice, která ve 30. letech 20. století dostala cenu za průmyslový design.

Reklama

Související témata:

Doporučované