Hlavní obsah

Na Orlickoústecku v létě vyrazí na trať parní vlaky

Ilustrační foto.

Reklama

V letošní letní sezoně budou opět jezdit každou prázdninovou sobotu na Orlickoústecku parní vlaky. Cestující přepraví lokomotivy Němka a Ventilovka.

Článek

„Loňský ročník byl poznamenaný protiepidemickými opatřeními, a tak jsme odjeli pouze srpnové jízdy. Letos vyjedeme každou sobotu od 3. července až do 28. srpna. Speciální jízda se pak uskuteční 18. září,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Trasa parních jízd bude letos trochu jiná. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo vyjednat se Správou železnic a Českými drahami využití depa v Dolní Lipce, bude trasa vedena právě odsud do Ústí nad Orlicí, následně až do Hanušovic, z nich zpět do Ústí nad Orlicí a budeme končit ve večerních hodinách opět v Dolní Lipce,“ řekl Netolický.

Vlaky zajišťuje Muzeum starých strojů a technologií z Žamberka. Novinkou bude lokomotiva řady 555.0153, které se říká Němka. „Stroj je v majetku společnosti KHKD a pro tento projekt je pronajat našemu muzeu na šest let. V těchto dnech finišuje velká oprava kotle, kterou jsme zahájili v prosinci loňského roku,“ řekl Michal Bednář z muzea. Na trati bude jezdit i lokomotiva 431.032, označovaná jako Ventilovka.

Lidé se mimo jiné svezou ve voze třetí třídy z roku 1910, který má od loňska obnovený lak. „Interiér tohoto unikátního vozu je naopak zachován s krásnou patinou dokumentující jeho víc než 110 let trvající historii,“ uvedl Michal Bednář.

Druhým vozem bude restaurovaný služební vůz z roku 1916, který muzeum opravuje. „Vůz bude uzpůsoben jako bufetový a bude také sloužit pro přepravu jízdních kol a kočárků,“ řekl Bednář. Kapacita ve vozech bude 300 sedících cestujících.

Reklama

Doporučované