Hlavní obsah

Na ostravské jeviště se vrací operní komedie Jaroslava Křičky

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské uvede ve čtvrtek premiéru operní komedie Jaroslava Křičky Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší.

Článek

Na ostravské jeviště se dílo vrací po téměř 90 letech v režii Ondřeje Havelky. Novinářům to dnes sdělila mluvčí divadla Šárka Swiderová.

„Opera se v době svého vzniku těšila velké oblibě především na scénách po celé Evropě a její fenomenální tažení ve 30. letech přetnula až druhá světová válka,“ uvedla mluvčí. Na premiéru se návštěvníci mohou těšit v Divadle Antonína Dvořáka a podle režiséra je opera bude bavit. „Jde o zcela unikátní dílo vymykající se svou formou obvyklé operní produkci. Je vtipné, hravé, vlastně se podobá spíš klasickému muzikálu,“ uvedl Havelka. Hudební nastudování divadlo svěřilo Davidu Švecovi. „V první řadě z celé naší inscenace dýchá ona pohoda prvorepublikových filmů pro pamětníky, která snad divákům po té nelehké době covidových zákazů a omezení dokáže vykouzlit na rtech úsměv a naději, že i přes všechny potíže může být na světě přece jen hezky,“ uvedl dirigent Švec.

Dodal, že jde o výjimečnou operou, kterou nelze zaškatulkovat do jednoho hudebního stylu. Netradiční tak bude i obsazení orchestru. „Kromě klasického symfonického orchestru jsou v orchestřišti klavír, banjo, tři saxofony a spousta bicích nástrojů. Lépe řečeno – nástrojů je tolik, že některé hrají i z lóží v parteru a větší bicí nástroje a varhany dokonce ze zkušebny o dvě patra výš,“ doplnil Švec. Kostýmy vytvořila Jana Zbořilová a scénu Martin Černý. Mezi účinkujícími jsou například Martin Gurbaľ, Jana Horáková Levicová nebo Soňa Godarská.

Reklama

Doporučované