Hlavní obsah

„Hrůzné neštěstí“. Zeman kondoloval Putinovi kvůli střelbě v Permu

Video zachycuje údajného střelce na Permské státní univerzitě i studenty, kteří se snaží uniknout oknem.Video: twitter/Mike_Eckel, twitter/sashakots

 

Reklama

aktualizováno •

Podle místních médií osmnáctiletý mladík začal střílet v jedné z budov Permské státní univerzity. Na místo dorazily pořádkové jednotky a záchranáři, útočník podle listu Kommersant zemřel v nemocnici. Střelba si vyžádala osm obětí.

Článek

„Můžeme potvrdit, že při incidentu na Permské státní univerzitě zemřelo osm lidí, 24 lidí bylo zraněno, z toho 19 z nich utrpělo střelná poranění,“ uvedlo ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury TASS. Na místo podle agentury již dorazil ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško a ministr vědy a vysokého školství Valerij Falkov.

Někteří studenti se před útočníkem zavřeli v posluchárnách univerzity, mělo jít až o několik desítek lidí, informoval deník The Independent. Další studenti vyskočili z okna, popsal agentuře zdroj. Všichni studenti byli evakuováni a dnešní výuku vedení univerzity zrušilo, uvedla TASS.

Místní média identifikovala střelce jako osmnáctiletého Timura Běkmansurova, přičemž našla příspěvek na sociální síti napsaný těsně před útokem, informuje deník The Independent. Běkmansurov je podle TASS studentem univerzity, kde útočil.

Útočník na Permské státní univerzitě byl zneškodněn, zprávy o možných spolupachatelích se prověřují, řekl agentuře TASS guvernér regionu Dmitrij Machonin, který je na místě. Policie podle TASS střelce při zatčení zranila, následně byl hospitalizován ve vážném stavu v permské nemocnici. Podle listu Kommersant Běkmansurov při operaci zemřel.

Soustrast pozůstalým už vyjádřil prezident Vladimir Putin. „Prezident vyjadřuje hlubokou soustrast těm, kteří v důsledku této tragédie ztratili své příbuzné a přátele,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Putinovi kondoloval také český prezident Miloš Zeman. „Vážený pane prezidente, s lítostí jsem přijal zprávy o střelbě na univerzitě v Permu, kde bylo šíleným střelcem zavražděno nejméně osm nevinných obětí. Neštěstí je o to hrůznější, že se jednalo o mladé lidi, kteří měli život ještě před sebou,“ píše se v kondolenčím dopise zveřejněném na webu Pražského hradu.

Podle médií Běkmansurov v textu vysvětluje důvody a proces získání střelecké licence, text má také naznačovat, že mladík byl v „zoufalém duševním stavu“. „Co si pamatuji, odjakživa jsem myslel na svou smrt,“ má stát v textu.

Reklama

Související témata:
Perm

Doporučované