Hlavní obsah

Na pražské Letné vznikne příští rok nové jezírko

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Magistrát nechá v příštím roce na letenské pláni vybudovat mělké jezírko, bude napájeno z Rudolfovy štoly. Město bude pokračovat také v revitalizaci městských rybníků, další by mohlo vykoupit od soukromníků.

Článek

„Pomůže při zavlažování a v předcházení tepelným ostrovům v centru města,“ řekl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) k plánu na Letné. Voda z Rudolfovy štoly ze 16. století bude podle něj do nádrže vedena od Letenského zámečku potrubím. Smyslem vodních plochy bude hlavně závlaha a ochlazení vzduchu. „Nemyslím si, že to je rybník na koupání, rozhodně to k tomu nemá sloužit,“ dodal Hlubuček. Projekt vyjde na zhruba zhruba 20 milionů korun.

Příští rok podle náměstka začne také revitalizace Zámeckého rybníku v Čakovicích. „Ten teď máme vypuštěný, takže čekáme, až vyschne, a na jaře se začne,“ řekl. Revitalizace podle něj čeká i další rybník v Újezdě, kde jsou dva, z nichž jeden už upravila městská část.

Hlubuček dále řekl, že magistrát bude při posilování protipovodňové ochrany jednat o výkupu některých nyní soukromě vlastněných rybníků, protože jejich revitalizace je i otázka bezpečnosti a majitelé se často zdráhají investovat velké prostředky například do oprav hrází. Takto město jedná například o odkupu Podleského rybníka v Dubči, dodal náměstek.

Magistrát nyní vlastní a spravuje 85 rybníků o rozloze 120 hektarů. Dalších 20 rybníků o 30 hektarech vlastní soukromníci. Město dále vlastní 32 retenčních nádrží, sedm suchých poldrů, 28 dešťových nádrží a čtyři velká vodní díla, jako je Hostivařská přehrada nebo Džbán. Od roku 2003 se podle informací magistrátu úprav dočkalo 79 vodních ploch, z toho 15 za poslední dva roky. Vybudováno bylo sedm zcela nových rybníků a čtyři vznikly na místě, kde již v minulosti byly.

Vodní plochy jsou podle vedení magistrátu důležité i z důvodu boje proti suchu. Hlavní město se letos v dubnu potýkalo s nejsušším obdobím za posledních šest let. Průměrné měsíční průtoky na všech sledovaných místech dosahovaly přibližně čtvrtiny obvyklého množství pro tento měsíc. Praha chce kromě jezírek v boji proti suchu budovat uvnitř města podzemní nádrže zachycující vodu, opravovat rybníky a rozšiřovat uliční stromořadí.

Reklama

Související témata:

Doporučované