Hlavní obsah

Na přehlídce současného komiksu představili knihy o Jágrovi a Štefánikovi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na přehlídce současného komiksu, ilustrace a samovydavatelské tvorby FRAME Prague Comics Art Festival se mohli návštěvníci seznámit s tvorbou 27 vystavovatelů z řad autorů, ilustrátorů a menších nakladatelství.

Článek

Mezinárodní akce, která se o víkendu konala v pražském Divadle X10, mimo jiné představila výtvarné zpracování osudů Jaromíra Jágra. V rámci festivalu také pokřtili komiks Štefánik vyprávějící osudy jedné z významných osobností moderních československých dějin, slovenského politika, letce, vojáka a astronoma Milana Rastislava Štefánika.

Spisovatele Lukáše Csicselyho a ilustrátora Vojtěcha Šedu k vytvoření komiksu s názvem Jágr, legenda inspirovala hráčova cesta z Kladna až do nejslavnější hokejové soutěže, kanadsko-americké NHL. Komiksový román o muži mnoha tváří Štefánikovi, který byl politikem, generálem, astronomem, vědcem, světoobčanen a především dobrodruhem, představili výtvarník Václav Šlajch a scenáristé Gabriela Kyselová a Michal Baláž.

Zpracování osudů skutečných osobností a významných událostí je v poslední době v tuzemském komiksu trendem. Například autoři komiksu Tři králové Zdeněk Ležák a výtvarník Michal Kocián se letos vrátili k mapování českého odboje. Jejich komiks Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha vyšel u příležitosti 79. výročí atentátu československých parašutistů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Loni mimo jiné vyšel komiks Život Věry Čáslavské, který v textu Jana Nováka a v obrázcích Jaromíra 99 ukazuje osudy slavné gymnastky.

Součástí festivalu byl 11. ročník soutěže Bohouš a Dáša mění svět, autoři do ní přihlásili 211 komiksů. Celkem 18 komiksů na téma klimatické změny bylo oceněno v kategoriích pro první stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a pro středoškolské studenty.

FRAME Prague Comics Art Festival nabídl také vzdělávací přednášky s domácími a zahraničními hosty. Michał Słomka, spoluorganizátor prvních tří ročníků festivalu, přijel představit nové komiksy z nakladatelství Centrala. „Od začátku máme hodně autorek. Dnes je to normální, ale před patnácti lety byla v Polsku velká diskuse, co to vůbec ženský komiks je. Od té doby se hodně změnilo,“ podotkl.

Na festivalu byly vystaveny i semestrální a bakalářské práce, které jsou průřezem práce studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni. Mezi pracemi byl také komiks vytvořený za podpory Paměť národa o osvobozování Plzně americkou armádou a komiks Odsunuté děti pojednávající o pamětech nejmladších odsunutých Němců v době po druhé světové válce.

FRAME Prague Comics Art Festival je jediným čistě komiksovým festivalem v Praze. Zaměřuje se na současný autorský komiks, ilustrace a samovydavatelské tvorby. Jeho cílem je představit veřejnosti malá nakladatelství a také komunitu autorů a tvůrčích kolektivů. V předchozím roce se festival nekonal kvůli pandemické situaci. Komiks je mezi českými čtenáři stále populárnější. Předloni v červnu v Praze vznikla Česká akademie komiksu. Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku rozšířil natolik, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství.

Reklama

Doporučované