Hlavní obsah

Na řeči o mírové dohodě je příliš brzy, vzkázal Tálibán Trumpovi

Americký prezident Donald Trump při čtvrtečním proslovu v Afghánistánu, ve kterém před 1 500 vojáky mluvil mimo jiné o vyjednávání s Tálibánem.

Reklama

Radikální náboženské hnutí Tálibán nejprve potvrdilo, že minulý týden absolvovalo diskuse se Spojenými státy. Následně ale mluvčí hnutí americkému prezidentovi vzkázal, že na mluvení o mírové dohodě, je „příliš brzy“.

Článek

Americká delegace v čele s Donaldem Trumpem ve čtvrtek nečekaně navštívila Afghánistán. Prezident přiletěl do země za americkými vojáky. Poprvé ve své funkci. Během neohlášené návštěvy se sešel také se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním.

Trump během návštěvy upoutal tvrzením, že Spojené státy znovu navázaly diskuse s radikálním hnutím Tálibán. Řekl, že jeho stoupenci usilují o mírovou dohodu.

Zástupci Tálibánu posléze řekli agentuře Reuters, že minulý týden „absolvovali vícero jednání s americkými diplomaty“ v katarském městě Dauhá. Později nicméně Tálibán Trumpovy výroky korigoval. Podle zástupců hnutí je příliš brzy na to, mluvit o mírové dohodě, kterou zmínil americký prezident.

+1

„Je příliš předčasné hovořit o výsledcích jednání. Oficiální reakci zveřejníme později,“ sdělil pro agenturu AFP mluvčí Tálibánu Zabihujah Mujahid.

Vztahy mezi USA a Tálibánem ochladly před dvěma měsíci, kdy Trump v reakci na bombový útok v Kábulu zrušil mírové hovory.

Trump ve čtvrtek v Afghánistánu promluvil také o stažení části amerických vojáků. „Přesné číslo vám dáme později, k nějakému dojdeme. Abych byl upřímný, nevím, jestli vám to číslo chci říct, ale bude to velký rozdíl. Protože díky novým zbraním a technologiím jsme schopni udělat víc s méně lidmi,“ řekl Trump.

Prezident USA při návštěvě Afghánistánu promluvil asi k 1 500 vojákům a řekl, že není místo, kde by Den díkůvzdání slavil raději. Následně s nimi povečeřel v kantýně tradičního krocana.

Reklama

Doporučované