Hlavní obsah

Na severu hradeckého kraje se popáté v řádě narodila vlčata

Foto: Seznam Zprávy

Královehradecký kraj.

Reklama

Jedna ze tří vlčích smeček, které jsou v česko-polském pohraničí v oblasti mezi Krkonošemi a Orlickými horami, letos prokazatelně vyvedla mladé.

Článek

„Tři vlčata zachycená v červnu fotopastí polských lesníků na státní hranici jsou zřejmě ze smečky s jádrovou oblastí v Javořích horách,“ řekl Petr Kafka ze Správy CHKO Broumovsko. U dalších dvou smeček důkazy o letošním rozmnožování zatím chybějí. Záznam vlčat lesníci zveřejnili na webu.

„Letošní vlčata byla zaznamenána přímo na hranici v Javořích horách nad Heřmánkovicemi. Zřejmě patří ke smečce z Javořích hor. Nelze říci, jestli se narodila na české nebo polské straně hranice. Odhadujeme, že tato smečka má nyní osm jedinců. Lze předpokládat, že i další dvě smečky se letos rozmnožily,“ řekl Kafka.

Další smečka měla loni jádrovou oblast v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách. Vlci ze zmíněných tří smeček přecházejí hranice a na české straně hranice působí hlavně na Broumovsku, ale i na Trutnovsku. „V oblasti mezi Krkonošemi a Orlickými horami je doloženo rozmnožování vlků popáté v řadě. Ve třech smečkách tam odhadem žije více než 20 vlků,“ řekl ČTK Kafka.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji po 250 letech byl zaznamenána v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Jádrová oblast této smečky se postupně přesunula více na západ do Vraních hor.

„Vlčí populace je v regionu stabilní. U původní adršpašské smečky je potvrzeno rozmnožování čtyřikrát v řadě, u smečky ve Stolových a v Javořích horách minimálně dvakrát. Letos jsou potvrzena vlčata zatím jen u smečky z Javořích hor,“ řekl Kafka.

Na otázku, jestli se lidé mají obávat vlků ve volné přírodě, odpověděl, že nikoli. „Není žádný důvod, aby se lidé báli chodit do lesa. Nemáme informace o tom, že by se chování vlků posouvalo do nestandardní roviny,“ řekl Kafka. Podle něj je jen otázkou času, kdy se vlci rozšíří i do nedalekých Orlických hor a přilehlé oblasti Góry Bystrzyckie na polské straně hranice.

Mezi hospodáři na Broumovsku roste odpor vůči vlkům, kteří jim ročně působí na hospodářských zvířatech škody za statisíce korun. I když jim kraj vyplácí náhrady škod, farmáři požadují změnu legislativy, aby se mohli vlkům bránit. Skupina farmářů z Broumovska dokonce zažalovala stát, domáhají se toho, aby Ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován.

Vlci se do česko-polského pohraničí na severu Královéhradeckého kraje rozšířili z Lužice v polsko-německém pomezí, patří k takzvané populaci nížinných vlků.

Reklama

Doporučované