Hlavní obsah

Na severu Kalifornie kvůli požárům zemřelo nejméně devět lidí, na jihu se musela evakuovat i Lady Gaga

Kalifornii zasáhly na více místech požáry.Video: AP

 

Reklama

Kalifornie se potýká s ničvými požáry. Z okolí města Malibu se musely evakuovat desetitisíce lidí. V oblasti mají své domy mnohé americké celebrity.

Článek

Americké úřady potvrdily devět mrtvých v souvislosti s požáry na severu Kalifornie. Všechny oběti pocházely z města Paradise. Oheň v oblasti zničil téměř sedm tisíc budov a zasáhl přes 360 kilometrů čtverečních, uvedla to agentura AP.

Hoří také na jihu Kalifornie poblíž města Malibu, které obývá mnoho amerických celebrit. Evakuovat se musely desetitisíce lidí, před ohněm v pátek prchaly například i hvězda televizních reality show Kim Kardashianová Westová, zpěvačka Lady Gaga, herečka Alyssa Milanová nebo režisér Guillermo del Toro.

Herečka Milanová na Twitter napsala, že její dům je „v nebezpečí“, avšak její děti a pět koňů se podařilo evakuovat. Kardashianová prý slyšela, že plameny zasáhly pozemek její rodiny v nedalekém Hidden Hills.

„Sedím tady s mnohými z vás a přemýšlím, jestli můj dům zachvátí plameny,“ napsala na Twitter Lady Gaga, přičemž poděkovala hasičům, policii a dalším krizovým pracovníkům. „Bojím se o svůj dům, ale nemůžu nic dělat. Domy mých přátel shořely,“ uvedla zpěvačka Cher, která má dům v Malibu od roku 1972.

Požár poháněný silným větrem podle AP zničil dům režiséra filmu Doctor Strange Scotta Derricksona. Ušetřen nebyl ani známý filmařský areál Paramount Ranch ležící severně od Malibu, který nedávno používali například tvůrci seriálu Westworld televize HBO. Celkem už v okolí Los Angeles shořelo přes 150 domů. Podle šéfa místních hasičů Daryla Osbyho se vítr uklidňuje a vrátit se má až v neděli, čehož by mohli hasiči využít ke zkrocení plamenů.

Požáry nedaleko Los Angeles zatím z neznámých důvodů vzplanuly ve čtvrtek a během následující noci v důsledku silného větru výrazně narostly. Zatímco požár Hill fire se v pátek uklidnil poté, co spálil území o ploše asi 25 kilometrů čtverečních, Woolsey fire dále sílil a podle posledních údajů zabírá plochu přes 140 kilometrů čtverečních.

Plameny ohrožují také Thousand Oaks, kde ve středu zabil střelec v baru 12 lidí. Povinné evakuaci podléhaly tři čtvrtiny obyvatel města, které se podle AP v pátek ocitlo v obležení plamenů blížících se k městu ze dvou stran. Starosta Andy Fox uvedl, že výzvy k opuštění domovů se jistě týkají i lidí, kterých se dotkla středeční střelba v podniku Borderline Bar & Grill.

„Uběhlo jen několik hodin a už zde v Thousand Oaks řešíme další krizi,“ řekl starosta města, které prý bylo do tohoto týdne považováno za jedno z nejbezpečnějších ve Spojených státech. Mezi středeční tragédií a současnou výzvou však vidí Fox jasný rozdíl. „Ty životy už nikdo nevrátí. Dnes se bavíme o vážném požáru, ale díkybohu jsme zatím nikoho neztratili. A jakkoli to může být obtížné, domy se dají postavit znovu, majetky lze znovu nashromáždit,“ řekl.

Reklama

Související témata:
Paradise

Doporučované