Hlavní obsah

Na Šumavě se otevřela rok opravovaná důležitá silnice u Otavy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na Klatovsku se dnes oficiálně po více než roční opravě otevřela důležitá silnice pro přístup na Šumavu.

Článek

„Více než pětikilometrový úsek silnice druhé třídy podél řeky Otavy mezi Radešovem a Dlouhou Vsí opravil Plzeňský kraj za 266 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla dotace EU,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Pavel Čížek. Silnice je důležitou dopravní spojkou s bavorskou stranou Šumavy ze Sušice přes Kašperské Hory na Modravu. Průjezd je nyní bezpečnější.

Opravená část silnice navazuje na úseky, které byly opraveny v předchozích letech. Kraj tak zrekonstruoval celou důležitou přístupovou trasu na Šumavu a zkvalitnil napojení okrajových částí kraje. „Jsem rád, že v prvních letech jsme opravovali silnice hlavně v národním parku, tam už jsou z velké části opraveny. A teď už zajišťujeme opravu těch přístupových cest,“ řekl Čížek.

Otevřením silnice se ulevilo nejen turistům, ale také obyvatelům obcí, přes které rok vedla objízdná trasa. „Stavba byla zahájena v loňském roce. Města a obce se dohodly na tom, že raději uděláme úplnou uzavírku, jen aby stavba byla hotová dříve. Podařilo se to, je dokončená v dřívějším termínu,“ řekl Čížek.

V nejužších, a tedy nejnebezpečnějších místech je silnice až o 1,5 metru širší než původní. V některých úsecích musela stavební firma jít do hloubky téměř pěti metrů pod úroveň původní vozovky. Náročné bylo i rozšiřování silnice, neboť bylo nutné odsekat tisíce metrů krychlových skal, které lemují velkou část trasy. Spolu s technikou se na odtěžení skály podíleli horolezci.

Také se zpevnily krajnice a zvýšila se stabilita okrajů vozovky směrem k řece. V úseku jsou zrekonstruované mimo jiné i dva mosty Skalní masiv po odstranění nestabilních hornin, vykácení křovin a vzrostlých stromů zpevnily sítě.

Reklama

Doporučované