Hlavní obsah

Na trh míří kotle na pevná paliva v páté emisní třídě pro méně majetné lidi

Viadrus letos slaví 130 let výroby kotlů v Bohumíně. V úterý nechal nahlédnout do své historie.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český výrobce topenářské techniky, Viadrus z Bohumína, uvádí na trh první český litinový kotel na dřevo v páté emisní třídě. Elektronicky řízený zplynovací kotel E68 splňuje pravidla EU, lidé na něj mohou dostat i dotace.

Článek

Viadrus je tradičním ryze českým výrobcem produktů z šedé litiny, zejména kotlů a radiátorů. Patří i mezi významné hráče na evropském topenářském trhu. Má přibližně 450 zaměstnanců. Ročně vyrábí zhruba 22 000 tun litiny, což představuje přes 20 000 kotlů a asi 300 000 radiátorů. V letošním roce očekává firma obrat kolem jedné miliardy korun.

„Dnes mám velmi pozitivní zprávu ze zkušebny v Brně. Zase se nám podařil krok dopředu, kdy jsme osmičlánkový automatický kotel 68 na dřevo a na peletky úspěšně certifikovali. Takže kromě jednoho kotle již máme certifikovanou celou škálu novinky, kterou chceme uvést na trh ve druhém kvartálu, a to je A68, automaticky řízený kotel na peletky plus na kusové dřevo v páté emisní třídě,“ řekl generální ředitel Viadrusu Petr Teichmann.

Spotřeba paliva u nových kotlů je podle něj oproti dřívějším asi třetinová. Viadrus chce novým výrobkem oslovit především lidi s nižšími příjmy. „V roce 2022 už budou muset mít všichni kotel vyměněný. Tady mají adekvátní náhradu za velmi slušnou cenu,“ řekl ředitel. Nové kotle stojí od 40 000 do 50 000 korun.

V posledních letech se technologie kotlů zcela proměnila. „Došlo k úplně jinému modelu. Kdysi to byl kotel spalovací, kdy jste topili jakoby zespodu. Dneska je to kotel prohořívací, takže je to úplně jiný fyzikální princip spalování. Jediné, co zůstalo, je obal, vevnitř je to úplně jiné, je to jinak technologicky řešené,“ řekl Teichmann.

Viadrus většinu produkce vyváží do Evropské unie, ale exportuje například také do Afriky nebo do Jordánska. Teichmann řekl, že do budoucna vidí velkou příležitost při obnově infrastruktury v Sýrii.

Viadrus letos slaví 130 let výroby kotlů v Bohumíně. Za tu dobu se jich tam vyrobily desítky milionů. Slévárna, jejíž provoz začal v tehdejších Hahnových železárnách, je jednou z nejstarších v Evropě a poslední, která ve střední Evropě vyrábí topenářskou techniku. Viadrus byl původně součástí společnosti ŽDB, od roku 2012 je samostatnou firmou, jejímž jediným vlastníkem je Bonatrans Group.

Reklama

Související témata:

Doporučované