Hlavní obsah

Na Trosky první den přišly jen desítky lidí, nepřálo počasí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Minimální byl dnes zájem o nenavštěvovanější památku Libereckého kraje. Hrad Trosky v Českém ráji dnes jako první z hradů a zámků v kraji zahájil sezonu, přišlo ale jen do 20 lidí.

Článek

Loni jich zřícenina připomínající čertovy rohy měla první den přes 750. Počasí dnes ale bylo hrozné, pršelo, řekl ČTK kastelán Lubomír Martínek.

Památky mohou ode dneška zpřístupnit jen své venkovní prostory. Známá zřícenina ze 14. století umístěná na dvou strmých čedičových skaliscích je lákadlem zejména kvůli výhledu do krajiny, na Český ráj, Ještěd, Krkonoše i Jizerské hory. Každoročně na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna vystoupá přes 100.000 návštěvníků. Letos se na Troskách dostanou zájemci zatím jen na Pannu. Na Babě se za více než 1,3 milionu korun dokončuje rekonstrukce schodiště, které vede k horní plošině a jež už bylo v havarijním stavu. „Mělo by to snad být příští týden hotové,“ uvedl Martínek. Do otevření Baby bude vstupné na Trosky poloviční, tedy 50 Kč.

I pro vstup do venkovních prostor památek platí přísnější hygienická pravidla. Na pokladně Trosek mají návštěvníci dezinfekci a po hradě by se měli pohybovat v rouškách. Podle Martínka to ale dnes turisté moc nedodržovali. „Uvidíme, jak to bude vypadat, až tady bude frmol. To budeme muset po lidech vymáhat. Dnes tady ale byli pokaždé sami, tak jsme to moc neřešili,“ uvedl. V rouškách i rukavicích museli být pracovníci hradu. „Na den máme dvě roušky. Každé dvě hodiny musíme měnit rukavice, dezinfikovat ruce. Řekl bych, že ta opatření jsou až zbytečná,“ uvedl kastelán.

Vstupné na hrad se dá zatím platit jen v hotovosti v pokladně. Podle Martínka čekají až jim z banky přijdou na pokladnu nainstalovat platební terminál. Obává se toho, co nastane, pokud bude ve frontě více lidí a budou platit kartou. „Bude nás to zdržovat, platba v hotovosti je rychlejší,“ řekl. Ke spuštění připravuje Národní památkový ústav i systém online prodeje vstupenek přes internet.

V Libereckém kraji své venkovní prostory chystá od úterý zpřístupnit i hrad Valdštejn v Českém ráji, zájemci mohou jít také do zahrad zámků na Sychrově a Zákupech. Interiéry s prohlídkovými trasami hradů a zámků by měly být podle aktuálního harmonogramu vlády přístupné od 25. května.

Reklama

Doporučované