Hlavní obsah

Na Univerzitě Palackého vznikla iniciativa Lovci kachen, „loví“ dezinformace kolem pandemie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V iniciativě jsou zastoupeni lékaři, vědci a studenti univerzity, kteří se rozhodli „lovit“ ve veřejném prostoru dezinformace, hoaxy a konspirační teorie týkající se epidemie onemocnění covidem-19, jeho léčby či očkování.

Článek

Iniciativa se zrodila při zasedání Akademického senátu UP, kde o roli univerzity v této oblasti mluvil Vít Procházka z hemato-onkologické kliniky lékařské fakulty. „Cílem je omezit šíření dezinformací o nemoci covid-19, které výrazně ovlivňují chování společnosti a brání zvládnutí epidemie. Snažíme se, aby se univerzita, jako veřejná vysoká škola, tímto zhostila své společenské zodpovědnosti. A také opravdu chceme zažít normální akademický rok 2021/2022,“ uvedl Procházka nawww.zurnal.upol.cz.

Zástupci iniciativy mapují podle Procházky veřejný mediální prostor, sociální sítě a sledují odborné skupiny a spřízněné weby. Opírají se přitom o expertní stanoviska svých členů - lékařů a imunologů. „Výhodou je, že řada z nás se prací s dezinformacemi dříve zabývala a na toto téma publikují a přednášejí. Naší strategií je komunikovat odborně, ale srozumitelně a slušně, proto jsme si stanovili i svůj etický kodex,“ doplnil Procházka. Základním kamenem iniciativy jsou podle něj studenti.

Nepravdivé informace, které v éteru zachytí, uvádějí na pravou míru na sociální síti, informovala univerzita ve svém Žurnálu. Lovci kachen se prezentují především na sociálních sítích - facebooku, instagramu a youtube. „Unikátní jsme v produkci původní audiovizuální tvorby. Videa tvoříme sami v místních podmínkách a s místními zdravotnickými experty. Vytvořili jsme síť kontaktů se špičkami v oboru mediální tvorby, boje s dezinformacemi a s experty na imunologii a vakcinologii,“ dodal Vít Procházka.

Na sociální síti se iniciativa nejnověji věnuje například informacím ohledně vakcíny Sputnik, tvrzením o neplodnosti způsobené vakcínami, ale i otázkám ohledně použití preparátu ivermektin či hoaxům ohledně úmrtí po vakcinaci, zjistila ČTK. Zástupci iniciativy se představili již také školákům, učitelům i rodičům ze Základní školy Osecká v Lipníku nad Bečvou ve výuce mediální výchovy. Škola je otevřená pro děti pracovníků v integrovaném záchranném systému a krizové infrastruktuře. Živé přenosy přednášek plánují zástupci iniciativy i do budoucna.

Reklama

Doporučované