Hlavní obsah

Na vládu míří zásadní novela, nahrne víc moci Vojtěchovi

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by značně posílila kompetence Ministerstva zdravotnictví pro vydávání restriktivních opatření, kritizuje opozice. A nelíbí se ani právníkům.

Článek

Na pondělní vládu míří novela zákona o ochraně zdraví. Pomoci by měla v tom, aby po skončení nouzového stavu (v tuto chvíli je oním datem 17. květen) šmahem neskončila platnost všech vládních opatření.

Dokument ovšem kritizují mnozí právníci i opozice. Je podle nich nepřijatelné, aby o omezení občanských práv rozhodoval jeden člen vlády.

„Opozice ten nový zákon kritizuje, ale nikdo to nečetl. Já jsem to dostal včera. Je to zákon o ochraně a podpoře veřejného zdraví. A teď Ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem, že chce mít možnost rozhodovat, jak je to běžné všude na světě,“ ohradil se ministerský předseda Andrej Babiš v Radiožurnálu.

Na fakt, že návrh zákona dosud veřejnost neměla možnost vidět, přitom upozornil ústavní právník Jan Kysela. „Dosud jsme neměli možnost se s novelou seznámit, takže vlastně nevíme, co přesně chtějí v zákonu o veřejném zdraví měnit,“ podotkl Kysela v diskuzním pořadu Václava Moravce.

Podle premiéra je ale zásadní, aby si po konci nouzového stavu lidé nezačali dělat, co chtějí. Řešením by měla být právě novela, kterou je kabinet připraven schválit ve zrychleném řízení.

„Pokud by novela nebyla, Ministerstvo zdravotnictví by nemělo možnost kontrolovat rozvolňování. Tak až to skončí, tak by si každý mohl dělat, co chce. Tady nikdo nechce žádné kompetence navíc, jde o zákon, který chce ochránit zdraví lidí,“ brání se premiér.

Nadto popírá, že by díky novele nakonec o všem rozhodovalo pouze zdravotnictví. „Pokud pan ministr předloží návrh, budu doporučovat jednání koaličního partnera a ne, aby o tom rozhodoval jen jeden resort,“ doplnil.

Předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému však vadí, že se takto zásadní změna schvaluje v legislativní nouzi; má problém s celou procedurou.

„Rozhodně by tento zákon chtěl řádnou legislativní proceduru, protože ten zákon nechce řešit současnou situaci, ale míří hlavně do budoucnosti,“ řekl Rychetský v České televizi. Uvedl, že chápe, že se vláda snaží reagovat na rozsudek Městského soudu, ale to neznamená, že se toho využije a novela zákona se schválí ve zrychleném řízení.

Debaty ohledně připravovaného zákona vypukly na začátku tohoto týdne. Mluvčí Vojtěchova resortu Gabriela Štěpanyová pro Seznam Zprávy uvedla, že cílem novely je provést Česko řízeně do normálního života. Přeloženo: pohlídat si rozvolňování pravidel.

Verze ze středečního odpoledne počítala s tím, že úřad bude moci usměrňovat činnost poskytovatelů zdravotních služeb a kontrolovat ji. Dále bude moci nařídit vyčlenění provozů ve všech zdravotnických zařízeních – a to z pohledu věcného, technického i personálního zajištění.

V případě konkrétních služeb a provozoven má ministerstvo podle návrhu mít kompetenci zakázat nebo omezit jejich činnost. Ministerstvo jim také může nařídit vyšší hygienické standardy.

Změna v novele zákona by tak měla být hlavně u paragrafu 69, který se zabývá mimořádnými opatřeními při pandemii a nebezpečím jejího vzniku. Podle Kysely je sporná zejména pasáž o zákazu nebo nařízení další určité činnosti k likvidaci epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku. „Pod to můžeme schovat cokoliv,“ uzavřel Kysela.

Reklama

Doporučované